Zajednička izjava: Vladajuća koalicija smatra da Srpska ima pravo da se brani i samostalno odlučuje

Zajednička izjava: Vladajuća koalicija smatra da Srpska ima pravo da se brani i samostalno odlučuje

Republika Srpska ima neprikosnoveno pravo da se brani i samostalno donosi odluke u svojim institucijama i na zajedničkom nivou iako je kao nikada do sada izložena napadima na njen ustavni poredak i Dejtonski sporazum kao garant opstanka cijele BiH, navodi se u zajedničkoj izjavi lidera partija vladajuće koalicije u Srpskoj.

– Prijetnje Srbima i Republici Srpskoj su sve učestalije i direktnije, a islamski velikodostojnici i neki važni predstavnici političkih partija su u više navrata uvrijedili Srbe kao narod, ali i njihovu vjeru i kulturu najpogrdnijim imenima. Nazivali su nas genocidašima, okotom, sektom, agresorima, fašistima – navedeno je u zajedničkoj izjavi lidera SNSD-a, Socijalističke partije, Ujedinjene Srpske, DEMOS-a, NPS-a i NDP-a.

Oni su ocijenili da je poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović nedavno čak poručio istomišljenicima da “moraju biti spremni da brane ovu zemlju i oružjem”, a da su na ove gnusne uvrede i bezbjednosna ugrožavanja srpskog naroda i Srpske zapadne ambasade regovale ćutnjom i bez osude takvog govora, te uz opravdavanja i osudu predsjednika Srpske Milorada Dodika.

– Američka Ambasada je u saopštenju pokušala opravdati `pravo na odbranu` riječima – u pravu je Kavazović. Ovi napadi dolaze iznutra od političkih lidera poput Dodika i onda ne treba čuditi da nakon bezbrojnih verbalnih i drugih njegovih napada na BiH neki njeni građani vjeruju da može doći vrijeme kad će je braniti od njega – navodi se u izjavi, gdje se citiraju napadi na predsjednika Srpske.

Partije vladajuće koalicije u Republici Srpskoj su osudili stavove Ambasade SAD u BiH, te ocijenile da je riječ o ratnom huškanju koje ima podršku, a odaslano je preko islamskih lidera.

– Licemjeran alibi je pokušati da se predsjednik Srpske stavi kao uzrok jer je evidentno da je on objekat nacionalne i vjerske mržnje preko kojeg se pokušavaju urušiti Republika i njene nadležnosti, te imovina. Srpska će odlučno i jedinstveno štititi svoju imovinu koja joj pripada po Ustavu, Dejtonskom sporazumu i u skladu sa evropskim konvencijama. Odluke nelegalnog visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, u kojem odluke donose tri stranca i dva Bošnjaka, jesu nelegalne i nesprovodive, te politički motivisane. Grubi su obračun sa Srpskom – ocijenjeno je u zajedničkoj izjavi.

U tom dokumentu se navodi da se nakon zapaljivih izjava Kavazovića američki ambasador Majkl Marfi sastao sa reisom i naveo da mu je čast pričati o pomirenju i vladavini prava.

– I na kraju očekivano kaže da su obojica pozdravili odluku visokog predstavnika da suspenduje Zakon o imovini Srpske, te ponavlja stav SAD da je BiH vlasnik državne imovine. Nakon toga slijede izjave Kavazovića o oružju. Јasno je da se radi o oružju protiv Srpske i njenih građana kao što je jasno da Republika ne spominje oružje protiv građana Federacije – napominje se u izjavi.

Koaliciju, kako se navodi u izjavi, zabrinjava, da niko od bošnjačkih političara, sarajevskih medija i intelektualaca nije osudio navedeni govor mržnje.

– Mali je broj njih umanjio važnost takvih poruka, ali i jedan broj je čak i podržao govor mržnje i suštinski implicirane osvete prema Srpskoj – ističe se u izjavi.

U dokumentu se podvlači da je neprikosnoveno i neotuđivo pravo Republike Srpske da se brani i samostalno donosi odluke u svojim institucijama i na zajedničkom nivou.

– Korištenje mehanizma zaštite putem odluka Narodne skupštine, entitetskog ili glasanja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH neotuđivo je i neprikosnoveno pravo čije negiranje bi nas natjeralo na donošenje odluka po opštim aktima povelje UN i evropskih konvencija. Ne želimo da u toj pravednoj borbi ugrozimo prava drugih naroda u BiH, njihovu bezbjednost i teritoriju, te se zato uvijek zalažemo za dijalog i očuvanje mira kao najveće vrijednosti svih naroda i građana – poručuju lideri vladajuće koalicije u izjavi.

U navedenom dokumentu se naglašava da će Republika Srpska svoju borbu za stabilnost i sigurnost i dalje zasnivati na Ustavu Srpske, Dejtonskom sporazumu, međunarodnom pravu i Povelji UN, kao i na Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Koalicionom sastanku u Palati Republike prisustvovali su danas u Banjaluci lider SNSD-a Milorad Dodik, poptredsjednik te stranke Radovan Višković, predsjednik SP Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NPS-a Darko Banjac i predstavnik NDP-a, prenosi RTRS.

UŽIVO: Pres konferencija vladajuće koalicije u Republici Srpskoj

autor:rtrs, foto: RTRS

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.