Bihać PONOVO pun migranata

Bihać PONOVO pun migranata

Situacija u vezi s migrantskom krizom na području Unsko sanskog kantona je povoljnija nego ranijih godina, premda se posljednjih sedmica bilježi povećan broj migranata koji borave na otvorenom, u devastiranim i napuštenim objektima u blizini granice s Republikom Hrvatskom.

Prema riječima Bahrudina Dželalagića, portparola MUP-a USK, procjena je da takvih migranata ima nešto više od 500 i većina njih se priprema za „gejm“, kako oni kolokvijalno nazivaju pokušaj ulaska na teritoriju Evropske unije.

„Najveći broj tih migranata koriste povoljnije vremenske prilike kako bi prije zime pokušali da ostvare svoj cilj. Oni borave na livadama, u objektima koji su bez vlasnika ili improvizovanim šumskim kampovima, gdje se pripremaju za gejm, tako da njihov broj neprestano varira“, kaže Dželalagić.

On dodaje kako se u prihvatnim kampovima nalazi 790 migranata, od čega je njih 370 smješteno u Borićima, dok ih se 420 nalazi u prihvatnom kampu Lipa.

„Ovi prihvatni kampovi su pripremljeni za boravak u zimskim uslovima i migranti tamo imaju sve što im je potrebno. O njiima brinu predstavnici međunarodnih i domaćih humanitarnih organizacija“, kaže Dželalagić. Prema njegovim riječima i sigurnosna situacija, kada se radi o migrantima, je mnogo povoljnija nego ranije, pa je tako u prvih devet mjeseci ove godine zabilježeno 31 krivično djelo čiji su počinioci strani državljani. Najveći broj takvih djela se odnosi na teške krađe, proizvodnju ili posjedovanje teških droga, nasilničko ponašanje ili izazivanje opšte opasnosti.

U odnosu na ranije godine, policija bilježi promjenu strukture zemalja iz kojih dolaze migranti, pa u poslednje vrijeme ima sve više osoba iz afričkig zemalja kao što su Burkina Faso, Eritreja ili Burundi.

Također, značajno je smanjen i broj migranata koje hvratska policija vraća preko granice, a to se pripisuje promjeni zakonodavne politike u toj zemlji kada se radi o prihvatanju i boravkju migranata.

Situacija jeste povoljnija, kažu u policiji, ali dodaju kako postoje određene informacije da bi tokom zimskog perioda, obzirom na migrantske rute, ponovo mogli doći do njihovog povećanog prisustva na ovim prostorima.

autor:nezavisne, foto: klix.ba

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.