Washington Post: CIA istrenirala Ukrajince da napadnu Kremlj

Washington Post: CIA istrenirala Ukrajince da napadnu Kremlj

CIA istrenirala Ukrajince da napadnu Kremlj.

Uz velik angažman američke CIA, ukrajinske tajne službe mjesecima izvode napade na ruske mete u pozadini, od napada dronovima na Kremlj do podmetanja bombe pod automobil ruskog ratnog huškača Aleksandra Dugina, u kojem je u avgustu 2022. smrtno stradala Duginova 30-godišnja kći Darija.

Detalje intenzivnog angažmana CIA oko obuke i opremanja ukrajinskih tajnih službi objavio je Washington Post, nakon razgovora s 20-ak funkcionera Ukrajine i SAD-a. Od ruske aneksije Krima 2014. CIA intenzivno obučava ukrajinske obavještajce za izvođenje zahtjevnih operacija.

Ukrajinci u posljednje vrijeme priznaju izvođenje akcija za koje su dosad odbijali preuzeti odgovornost, kao što je to atentat u kojem je ubijena Duginova kći. To ubistvo izazvalo je nelagodu u Vašingtonu: američki funkcioneri naglašavaju da nisu uključeni u operacije ciljanih ubistava, nego da su njihovi napori koncentrisani na jačanje sposobnosti ukrajinskih službi da prikupe obavještajne podatke.

Bomba koja je ubila Dariju Duginu dio je žestokog pozadinskog rata, u sklopu kojeg su ukrajinske službe dvaput bombardovale most koji povezuje Rusiju s Krimom, poslale dronove s eksplozivom na krovove Kremlja i probile trupove ruskih brodova u Crnom moru. U proteklih 20 mjeseci, tvrdi Post, ukrajinski SBU i vojna obavještajna služba GUR „izveli su desetine atentata na ruske funkcionere na okupiranim teritorijima, ukrajinske kolaboracioniste i istaknute zagovornike rata u Rusiji“.

Ukrajina čini sve kako bi osigurala da pravedna kazna stigne izdajice, ratne zločince i kolaboracioniste, poručio je direktor SBU Vasil Maljuk, koji se prošli mjesec sastao sa šefovima CIA u Vašingtonu. U strahu od infiltracije ruskih službi, CIA je radila sa SBU-om na stvaranju nove uprave za operacije protiv Rusa, izolovane od drugih odjela.

Novi odjel nazvan je Peta uprava, u međuvremenu je osnovana i šesta, koja radi s britanskim MI6. Cilj prvih misija ukrajinskih agenata koje je obučila CIA bilo je regrutovanje doušnika među ruskim snagama. SBU je potom počeo diverzantske akcije, pa krenuo hvatati separatističke vođe. Potom su krenuli s atentatima.

Ambiciozniji plan

CIA je istovremeno krenula u mnogo ambiciozniji projekt s ukrajinskom vojnom obavještajnom službom GUR. Puno je manja, s mlađim zaposlenicima, CIA ju je u nekoliko godina „ponovno izgradila od nule“.

U Ukrajini, a poslije i u SAD-u, operativci GUR-a obučavani su vještinama u rasponu od tajnih manevara iza neprijateljskih linija do rukovanja s oružjem i eksplozivima. Cilj obuke bio je pomoći im da se zaštite na teritoriju pod kontrolom Rusije, a ne da nanose štetu ruskim ciljevima, ograđuju se Amerikanci.

Zabrinuta da Rusi kontrolišu sjedište GUR-a, CIA je platila dvije nove zgrade za sjedište GUR-ove jedinice za specijalne operacije, i uprave za elektronsku špijunažu. Ukrajinci su dobili pristup ogromnoj količini informacija: u jednom danu bi presreli 250.000 do 300.000 zasebnih komunikacija, pa su gomile podataka prosljeđivali u Washington, gdje bi ih analizirali analitičari CIA i NSA, prenosi Jutarnji.hr..

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.