Crna Gora na ivici GRAĐANSKOG RATA – Policija upotrijebila SUZAVAC da rastjera pristalice Mila Đukanovića

Crna Gora na ivici GRAĐANSKOG RATA – Policija upotrijebila SUZAVAC da rastjera pristalice Mila Đukanovića

U organizaciji Pokreta IMA NAS u Podgorici je juče bilo više saobraćajnica u glavnom gradu u znak protesta zbog ponovnog usvajanja Zakona o predsjedniku.

Nakon što su poslanici aktuelne parlamentarne većine, njih 41 danas po drugu put glasali za izmjene Zakona o predsedniku, građani koji su cijeo dan čekali epilog glasanja, su poručili da će od sutra biti blokada saobraćajnica širom Crne Gore, a novi protest najavili za subotu.

Ispred Skupštine je potom došlo do nemilih scena jer kad su zgradu parlamenta napustili poslanik FORCE Genci Nimanbegu i Suljo Mustafić, okupljeni građani su prema Skupštini počeli da bacaju kamenice, flaše, baklje…

Građani su krenuli prema Skupštini i srušili zaštitnu ogradu, pa je potom policija bacila suzavac.

Obezbjeđenje ne da poslanicima, osoblju Skupštine i novinarima da napuste zgradu zbog usijane atmosfere.

Danas je Skupština Crne Gore usvojila po drugi put izmjene i dopune Zakona o predsjedniku, a za usvajanje tog zakonskog akta glasao je 41 poslanik.

Protiv su bili poslanici BS i samostalni poslanik Genci Nimanbegu, a poslanici DPS, SDP i SD nisu bili u sali.

Izmjene Zakona o predsjedniku usvojila je skupštinska većina prvi put početkom novembra, ali predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je zakon 7. novembra skupštini na ponovljeno odlučivanje uz obrazloženje da bi takav akt izazvao konfuziju ustavnih nadležnosti najvažnijih državnih organa, uništio princip podjele vlasti i urušio državnopravni poredak, navodi se u izvještaju RTCG.

Šef kluba poslanika DF Slaven Radunović predložio je danas da se zbog hitnosti donese odluka da zakon bude objavljen u Službenom listu najkasnije dan nakon isteka roka do kojeg je predsjednik države dužan da potpiše zakon.

Ustav propisuje da je Đukanović dužan da proglasi zakon ako on bude drugi put usvojen u parlamentu, prenosi CDM.

autor.agencije, foto: vijesti.me

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.