Cvijanović: Izvještaji Srpske balans lažnim informacijama visokih predstavnika

Cvijanović: Izvještaji Srpske balans lažnim informacijama visokih predstavnika

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da izvještaji Vlade Republike Srpske koji su upućivani Savjetu bezbjednosti UN predstavljaju balans lažnim informacijama o BiH koje godinama iznose visoki predstavnici u BiH.

 

Cvijanovićeva je naglasila da Srpska u kontinuitetu šalje izvještaje i da će to raditi dok ne bude ukinuta pozicija visokog predstavnika.

„Ne govorim ovdje o Kristijanu Šmitu kojeg Republika Srpska ne priznaje kao legitimnog visokog predstavnika. Govorim generalno zato što je to prevaziđena kategorija koja jeste dejtonska, ali uveliko je taj mandat prethodnih godina prekoračen akcijama ili djelovanjem visokih predstavnika bez pravnog uporišta i obaveze koju je, prema međunarodnom pravu, trebalo da imaju“, rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je ocijenila da su visoki predstavnici nanosili više štete BiH nego što su donosili koristi.

„Ne postoji razlog zbog čega bi bili mjerodavni da saopštavaju određene stvari o BiH kada tamo nađemo toliko falsifikata, pogrešno definisanih, lažnih informacija i politički obojenih ili nekorektnih teza“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da 28. izvještaj Vlade Republike Srpske koji je upućen Savjetu bezbjednosti UN sadrži pitanja koja se odnose na potrebu Srpske da brani decentralizovanu strukturu BiH, o dešavanjima u izbornoj godini, potrebi odeđenih entitetskih struktura da rade na unapređenju u ekonomskoj sferi, ali i potrebama ostalih konstitutivnih naroda, poput Hrvata da imaju legitimno izabranog predstavnika.

Cvijanovićeva je uvjerena da svi u Savjetu bezbjednosti UN čitaju izvještaje Vlade Republike Srpske, samo što to neki neće javno da pokažu.

Vlada Republike Srpske poslala je 28. Izvještaj Savjetu bezbjednosti UN koji se odnosi na period maj-oktobar ove godine i u njemu izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH, s ciljem razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Savjeta bezbjednosti i međunarodne zajednice.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.