Hrvatska ukinula JMBG

Hrvatska ukinula JMBG

Hrvatski sabor danas će raspraviti konačni prijedlog Zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju jer se danom prestanka važenja Zakona o matičnom, 1. januara 2023. godine, prestaju određivati jedinstveni matični brojevi građana (JMBG).

„Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju, neće se brisati iz postojećih evidencija te će se moći koristiti za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korištenjem ličnog identifikacijskog broja, međutim ne kao osnovna i stalna identifikacijska oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam. Naime, osobi koja je preminula prije 31. decembra 2008. godine odnosno osobe koje su nestale/stradale tokom Domovinskog rata ili članovi porodica stradalih iz Domovinskog rata koji su preminuli prije stupanja na snagu Zakona o OIB-u, nije i ne može biti određen i dodijeljen OIB jer se iste osobe ne smatraju obveznicima broja“, stoji u Zakonu.

Državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Žarko Katić izjavio je da se matični broj građana, s prestankom važenja Zakona o matičnom broju, više neće tražiti u službenim evidencijama ni u privatnom sektoru jer je na snazi Zakon o osobnom identifikacijskom broju.

„Matični broj građana više se neće tražiti, kako u službenim evidencijama Hrvatske, tako i u privatnom sektoru (banke i sl).

Ovim prestaje određivanje matičnog broja građana i potreba njegova traženja bilo koje javne ili privatne institucije“, rekao je Katić tokom rasprave o konačnom prijedlogu Zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju, prenosi Index.hr.

Time je odgovorio Damiru Bajsu (NL) kojeg je zanimalo ima li bilo ko više pravo tražiti od građana matični broj građana.

Predstavljajući prijedlog zakona Katić je podsjetio je da je 1. januara 2009. na snagu stupio Zakon o osobnom identifikacijskom broju (OIB) kao stalna identifikacijska oznaka ličnog identifionog broja, koji korisnici OIB-a koriste u službenim evidencijama, svakodnevnom radu i kod razmjene podataka.

autor:ATV

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.