Ima li pilota u helikopteru?

Ima li pilota u helikopteru?

Za proceduru zanavljanja pilota Oružanih snaga (OS) BiH u ovoj i narednih deset godina Ministarstvo odbrane (MO) BiH bilo je planiralo trošak od 7.828.200 KM, ali su cijene u međuvremenu drastično skočile, tako da MO BiH u narednoj deceniji procjenjuje da je za to godišnje potrebno oko 1.500.000 KM, odnosno ukupno 15 miliona KM.

Kako ističu iz MO BiH, u cilјu kratkoročnog održavanja vazduhoplovnih sposobnosti OS BiH, neophodno je što prije pristupiti obuci pilota kako bi se ublažile posljedice otpusta personala ove specijalnosti po osnovu godina starosti.

U Odluci o finansiranju Višegodišnjeg projekta školovanja časnika vojne evidencione specijalnosti avijacija, a koja je u procesu konsultacija, MO BiH priznaje da bilježe nedostatak pilotskog kadra zbog prirodnog odliva kadrova, gdje spadaju godine starosti, prekid službe na lični zahtjev, te zdravstveni razlozi.

MO BiH planira da za tekuću godinu alocira sredstva iz Višegodišnjeg projekta remonta helikoptera za period 2013-2014. godina, u iznosu od 2.585.000 KM.

Ostatak planiraju nadomjestiti iz budžeta.

U MO BiH tvrde da su u završnoj fazi potpisivanja bilateralnih sporazuma s partnerskim zemljama, kao i ugovora na komercijalnoj osnovi, kako bi se uspostavilo dugotrajno rješenje prevazilaženja problema podmlađivanja i popune časnika vojne evidencione specijalnosti avijacija.

Iz MO su potvrdili da Brigada Vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane ima 1.181 pripadnika, od čega su tek 129 piloti.

Objavili su i niz drugih zanimljivih podataka.

„Prosječna starost pilota je 47 godina i vrlo je nepovoljna za ovu vrstu aktivnosti. Potrebno je podsjetiti da su tokom 2021. godine, a nakon izrade Studije, u sastav OS BiH pristigla tri nova mlada pilota, tako da se ulaganjem u njih stvara okosnica budućeg razvoja pilotskog sastava OS BiH. Osim ta tri pilota, gotovo sav trenutni pilotski sastav će, normalnim procesom umirovljenja, napustiti OS BiH do 2030. godine“, naveli su iz MO BiH.

Međutim, konačan broj pilota bi nakon završetka desetogodišnje implementacije projekta pod idealnim uslovima bio nešto veći nego sada, odnosno i pored značajnog broja novopridošlih pilota (najmanje 78) odliv je tako intenzivan, da bi u konačnici broj pilota bio oko 50-60 odsto od potrebnog broja pilota.

Pravdaju se da nakon, kako su naveli, „uspješno izvedene“ odbrambene reforme u BiH, zbog ograničenih finansijskih sredstava, nije mogla biti uspostavljena sposobnost sopstvene kontinuirane obuke pilotskog kadra.

„Nakon odbrambene reforme odškolovana su samo četiri pilota, od kojih je jedna osoba na lični zahtjev napustila službu.

MO BiH je suočeno sa značajnim problemom pravovremenog osiguranja pilotskog kadra radi popune postojećih upražnjenih pilotskih mjesta te osiguranja pravovremenog zanavljanja postojećeg pilotskog kadra.

Nema finansijske opravdanosti niti operativne mogućnosti da se u kratkom roku uspostave kapaciteti za školovanje pilota“, priznaju iz MO BiH.

Štaviše, OS BiH nemaju ni uspostavljen centar za obuku kadrova vazduhoplovnih specijalnosti. I to nije sve.

„Zbog ograničenosti tehničkih resursa letjelica OS BiH, do sada smo bili u stanju priuštiti godišnji nalet od 50 do 100 sati samo za 11 pilota, dok su ostali ostvarivali nalet manji od 50 sati, a NATO standard iznosi 120 sati naleta“, navode iz MO BiH.

MO BiH je preciziralo i presjek stanja po državama, gdje bi se eventualno izvodila obuka novih pilota.

„Troškovi školovanja na vojnim akademijama od strane SAD, UK, Turske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Grčke, Austrije, Italije, Njemačke u potpunosti su donirani, ali osim Srbije, u drugim zemljama nije bilo realizacije letačke obuke i ona je provođena na besplatnom osnovu. Hrvatska takođe ne naplaćuje školovanje u akademijama, ali je fakturisala troškove doobuke za naše potrebe. Sve države su donirale troškove školovanja, a najveća stavka su troškovi preobuke i doobuke koji zapravo samo daju troškove utrošenog goriva i donekle amortizaciju letjelica“, ističu iz MO BiH.

Zanimljivo je da su, na naš upit, iz MO BiH odgovorili da je ukupni broj pilota u OS BiH „dovoljan za redovne letačke aktivnosti“.

„Zbog prirodnog odliva kadrova, poput odlazaka u penziju, nužno je stalno podmlađivanje letačkog sastava.

Obuka pilota do sada se obavljala uz pomoć partnerskih zemalja, poput Turske, Srbije, Grčke i Hrvatske.

Mogućnost za školovanje letačkog kadra na vojnim učilištima partnerskih zemalja zavisi ili od konkretnog sporazuma s partnerskom zemljom ili od mogućnosti da partnerska zemlja ponudi upražnjena mjesta za školovanje pilota“, ističu iz MO BiH.

Osim toga, kako dodaju, u realizaciji je i poseban program za pripadnike OS BiH, koji su izrazili želju da budu upućeni na školovanje za vojnog pilota.

„Nakon provedene selekcije, oni će od domaćih civilnih škola letenja prvo završavati obuku kojom bi stekli dozvolu sportskog pilota, tzv. PPL. Nakon toga će biti upućeni u neki od helikopterskih skvadrona OS BiH, na obuku za pilote helikoptera“, ističu iz MO BiH za „Nezavisne novine“.

autor:nezavisne, foto: klix.ba

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.