JUTRO POSLIJE DRAME NA KIM: Mali Stefan se oporavlja, ranjen dok je nosio badnjak?!

JUTRO POSLIJE DRAME NA KIM: Mali Stefan se oporavlja, ranjen dok je nosio badnjak?!

Drama je okončana oko 23 sata kad su Srbi pristali da odblokiraju saobraćajnicu nakon dogovora sa Kforom i policijom

Rođaci Stefan Stojanović (11) i Miloš Stojanović (21) ranjeni su juče na Badnji dan oko 15 sati u Gotovuši kod Štrpca na KiM kad je na njih, bez ikakvog povoda, iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac.

Deca su u trenutku napada išla pored puta i nosila badnjak kad je napadač na njih otvorio paljbu. Jedan dečak je pogođen u šaku, drugi u rame, ali nisu životno ugroženi.

Osumnjičeni (33) za ranjavanje je pobegao, ali je posle skoro dva sata lociran i uhapšen. U pitanju je pripadnik takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga Azem Kurtaj (33).

Gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić izjavio da je jučerašnje ranjavanje dvojice srpskih dečaka, Stefana Stojanovića (11) i Miloša Stojanovića (21), koje je u Gotovuši kod Štrpca iz vatrenog oružja ranio lokalni Albanac, pucan u svakog Srbina na Kosovu.

Jevtić je na Fejsbuku pozvao na protest koji će biti održan sutra u 12 sati, ispred Doma kulture u Štrpcu, javlja Kosovo onlajn.

„Braćo i sestre, Ne postoje reči koje bi mogle dovoljno da opišu sve ono što osećam i saosećam sa svojim sugrađanima nakon današnjeg ranjavanja Stefana i Miloša u Gotovuši. Moram najpre da kažem da je u ovoj današnjoj nesreći sreća to da su Miloš i Stefan dobro i nisu životno ugroženi. Slika malog Stefana iz ambulante u Štrpcu mi je pred očima ceo dan. Pucanj u njega i u Miloša je pucanj u svakog od nas. Dan sam proveo sa svojim sugrađanima u Gotovuši. Badnji dan koji smo želeli da provedemo u duhu naše pravoslavne vere, u miru i u krugu naših porodica, proveli smo protestujući protiv jednog monstruoznog čina osobe koja je član kosovskih bezbedonosnih snaga. Ne postoje reči osude koje bi dovoljno osudile onoga koji puca u decu koja nose Badnjake. I treba da se govori o uzrocima današnjeg ranjavanja srpske dece u Gotovuši“, istakao je Jevtić.

Jevtić je dodao da se dokle god je Kurti na vlasti u Prištini sa „politikom mržnje koju sprovodi prema Srbima“, situacija neće promeniti.

Teško mu je bilo da u svojoj ”osudi incidenta” kaže da su ranjeni srpski mladići.

Teško mu je jer nikako da prihvati činjenicu da na Kosovu žive, doduše teško, i Srbi.

Ta licemerna osuda govori samo o njemu samom i njegovom odnosu prema Srbima.

Sa druge strane oni ‘Srbi’ koji su i ovu današnju situaciju iskoristili da lažima skreću pažnju na sebe pa govore o tome kako sam ja prisilio nekog da napusti barikade, oni takođe govore o sebi samima i na današnji veliki praznik ću samo reći – neka ti je Bogom prosto, nisi ti birao svoju sitnu dušu, dali su ti je, ne pitajući, došao si na red kad drugih, boljih, nije bilo više“, naglasio je Jevtić.

Jevtić je rekao i da će biti „dana i vremena kada ću i o njima govoriti sa svim činjenicama i samo istinom pa će svi znati i ko su i šta su šta rade duše sitne“.

„Naš protest protiv onog što se desilo Stefanu i Milošu, svemu onome što nam se u poslednje vreme dešava, nije se završio. Blokade jesmo sklonili, ali u svima nama je još uvek gnev. U nedelju 8. januara, na drugi dan Božića, okupićemo se u Štrpcu ispred Doma kulture, u 12 časova. Jedinstveno i zajedno poslaćemo poruku da nam je dosta terora i mržnje, da samo želimo mir i da budemo svoj na svome! Mir Božiji, Hristos se rodi“, poručio je Jevtić.

Evropska unija osudila ranjavanje dvojice srpskih dečaka.

Evropska unija oštro je osudila pucnjavu u kojoj su ranjeni srpski dečak i mladić na Kosovu i Metohiji i ocenila da je važno da prištinske vlasti istraže taj gnusni zločin, saopštio je jutros portparol EU Peter Stano.

Stano je na Tviteru, u ime Brisela, poželeo ranjenima potpun i brz oporavak.

„EU oštro osuđuje jučerašnje ranjavanje dečaka i mladića na Kosovu.

Važno je da će vlasti u potpunosti istražiti ovaj gnusan zločin i da će pravda biti zadovoljena.

Žrtvama želimo potpun i brz oporavak“, naveo je Stano.

autor:kurir.rs, foto:IG

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.