Kako je građanin Šmit prošetao Banjalukom vjerujući da je visoki predstavnik!

Kako je građanin Šmit prošetao Banjalukom vjerujući da je visoki predstavnik!

Kristijan Šmit kao i svaki građanin i stranac može da posјeti Republiku Srpsku i Banjaluku, bilo kada, ali ne i kao takozvani visoki predstavnik BiH, u šta i dalje vjeruje da jeste, kaže profesor Željko Budimir, komentarišući dolazak Kristijana Šmita u glavni grad Srpske.

Šmit je tokom boravka u Banjaluci, 10.novembra, posjetio upravo one zajedničke institucije BiH za koje RS inače traži da se vrate u njenu nadležnost a koje joj po Dejtonskom sporazumu i pripadaju, što Budimir tumači kao njegovu podršku tim zajedničkim institucijama.

Htio je dakle da posjetom ovih institucija poput Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, za koju je RS poslije indukovane krize iz Sarajeva odlučila da vrati u svoju nadležnost, pokaže da ih podržava. Isto tako je i sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH jer se kroz nju obezbjeđuje bukvalno budžet za funkcionisanje države BiH. Htio je da pokaže da će spriječiti RS da vrati svoje ustavne nadležnosti i da su ovo institucije koje on štiti u vanustavnom sistemu koji je napravljen u BiH nakon Dejtona,“ objašnjava Budimir za Sputnik.

Takođe ističe da se ovo može tumačiti i kao pokušaj građanina Šmita da legitimizuje svoju poziciju nakon što je Savjet bezbjednosti UN-a odbacio njegovo obraćanje jer nije izabran u skladu sa procedurom i Ustavom BiH. Drugim riječima, ovo je njegov pokušaj da pokaže da ostaje politički akter u BiH.

Provokacija ili pokušaj da se nametne RS

Na pitanje da li je ovo bila i neka vrsta Šmitove provokacije, profesor Budimir odgovara: „Ne vidim provokaciju jer institucije RS njega ne prihvataju kao takozvanog visokog predstavnika BiH. On se najavio predsjednici RS Željki Cvijanović, koja nije prihvatila susret sa njim kao sa visokim predstavnikom. S druge strane, njegova posjeta Banjaluci ne može da nanese štetu RS. Tako da ovo možemo posmatrati kao neki trenutak njegovog nametanja kao aktera, što mu u RS definitivno neće poći za rukom,“ naglašava Budimir.

Opet, njemu kao građaninu, strancu u BiH niko ne može da zabrani kretanje, dodaje naš sagovornik, što znači da Šmit može kad hoće da dođe u bilo koji dio BiH, ili da posjećuje zajedničke institucije ali ne i institucije RS.

Vraćanje nadležnosti RS ide po planu

Ono što je važno u ovom procesu vraćanja nadležnosti jeste da RS postupa u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom. S druge strane, imamo političke opcije koje koriste sve elemente ne prava i pretnje nasiljem a Kristijan Šmit se tu postavlja kao neko ko je sve više advokat sarajevskih političara,“ naglašava Budimir.

On kaže da je to moglo da se vidi kroz njegov izvještaj poslat SB UN koji je nelegalno pročitao ambasador BiH u UN-u gde se jasno vidi da Šmit smatra da je RS za sve kriva.

Ako bismo pogledali izvještaje visokih predstavnika unazad 20 godina u svima bismo vidjeli da se radi o, slobodno mogu reći, čak i jednoj dozi rasizma prema Srbima,“ zaključuje Budimir.

On napominje da što se tiče stava RS da povuče saglasnost za zajedničke institucije u BiH i vrati ono što joj po Dejtonu pripada sve ide po planu.

Šmit je tokom posjete Banjaluci posetio i Agenciju za identifikaciona dokumenta, evidenciju u razmenu podataka. U saopštenju Kancelarije tzv. visokog predstavnika (OHR) navodi se da su ove posjete i sastanci sa rukovodiocima ovih institucija održani da bi se pružila podrška tim institucijama koje, kako je istaknuto Šmit, „rade značajan posao za sve građane BiH“.

Izvor: Sputnik

Foto: eRepublik

Share

Jedan komentar na “Kako je građanin Šmit prošetao Banjalukom vjerujući da je visoki predstavnik!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.