Lazarević: Gradonačelnik najzagađenijeg grada zbog 600.000 KM duga sputava grijanje gasom

Lazarević: Gradonačelnik najzagađenijeg grada zbog 600.000 KM duga sputava grijanje gasom

Bijeljina je posljednjih godina najzagađeniji grad na svijetu čije bi zagađenje moglo da smanji grijanje na gas jer je njegova gasifikacija završena, ali gradonačelnik Ljubiša Petrović neće da „Srbija-gasu“ izmiri 600.000 KM koliko je grad ostao dužan ovom preduzeću, rekao je Srni šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Bijeljina Zlatan Lazarević.

 

Lazarević je ocijenio da, iako je posao na gasifikaciji Bijeljine uspješno završen još za mandata bivšeg gradonačelnika Miće Mićića, građani Bijeljine, privredni subjekti i ostali i dalje nemaju mogućnost da se griju na gas, čime bi i vazduh bio manje zagađen.

„Bijeljina je u posljednje dvije-tri godine najzagađeniji grad u svijetu. Prošle godine bila je šest puta u tom pogledu rekorder“, rekao je Lazarević.

On je napomenuo da je u budžetu za 2023. godinu predviđeno 150.000 KM subvencije za Toplanu, što samo pokazuje da nije rađena nikakva studija niti eleborat da bi se prešlo na ekološki rad Gradske toplane.

„Na ovaj način ostavljena je mogućnost da Toplana zapravo truje građane Semberije. Dok Termoelektrana `Ugljevik` nije izgradila postrojenje za odsumporavanje, bijeljinska Toplana je bila druga po zagađenju u Semberiji i Majevici, a sada je prva“, rekao je Lazarević.

On je naveo da grad Bijeljina ima vlasništvo od 20 odsto u firmi „Bijeljina- gas“, a 80 odsto preduzeće „Srbija-gas“.

„Gasifikacija Bijeljine urađena je novcem `Srbija-gasa`, a gradonačelnik Bijeljine, odnosno, Gradska uprava dužna je da izmiri troškove od 20 odsto uloženih u eksproprijaciju i ostale poslove rađene na gasifikaciji grada, što iznosi oko 600.000 KM“, rekao je Lazarević.

On je podsjetio da je Skupština grada Bijeljina već jednom donosila zaključak u vezi sa ovim pitanjem, ali da se, kako kaže, gradonačelnik Bijeljine „oglušio“ na obaveze prema „Srbija gasu“.

„Opet ćemo u budžetu za 2023. godinu amandmanom morati da izmirimo ljudima obaveze. Bio bi red da grad Bijeljina izmiri svoje obaveze prema `Srbija-gasu` i da preduzeće `Bijeljina-gas` počne sa radom“, rekao je Lazarević.

Prema njegovim riječima, jedna od varijanti da Gradska toplana radi na mnogo većem ekološkom nivou jeste da troši gas kao gorivo.

„Ovdje je toliko očigledan nedostatak vizije gradonačelnika LJubiše Petrovića. Bili smo najzagađeniji grad prošle godine u nekoliko navrata, a ništa bolje nas ne očekuje ni ubuduće. Gradska služba, odnosno gradonačelnik, odvojili su samo 150.000 KM za Toplanu, a to je tek pomoć za tekuće rashode i tekuću nelikvidnost, bez ikakve ideje da se sa uglja pređe na bilo koju drugu vrstu goriva, te da se ovaj grad ne zagađuje“, rekao je Lazarević.

On je ocijenio da Bijeljina ima „zarobljenu“ gasifikaciju.

„Mogli bismo subvencijama da stimulišemo građane da se griju na gas. Mi, međutim, imamo zarobljeno i preduzeće `Bijeljina-gas`, jer gradonačelnik neće da izmiri dug `Srbija-gasu`, a imamo i subvenciju za Toplanu kako bi i dalje uspješno nastavila da truje građane Semberije“, rekao je Lazarević.

Direktor bijeljinske Toplane Rade Hadži-Stević, koji je na ovoj funkciji više od godinu dana, nije odgovarao na višednevne pozive Srne.

Share

Jedan komentar na “Lazarević: Gradonačelnik najzagađenijeg grada zbog 600.000 KM duga sputava grijanje gasom

  1. i ovoga petrovica izdajnika treba pod hitno protjerati iz R.Srpske. koja olos se samo nalazi na tim funkcijama sve ih schmit dovodi i britanci fuuuujjjjj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.