Ministar pravde RS obrazložio: U svakoj drugoj državi EU uvreda i kleveta su krivično djelo

Ministar pravde RS obrazložio: U svakoj drugoj državi EU uvreda i kleveta su krivično djelo

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je da se krivično djelo protiv časti i ugleda, a koje se odnosi na uvredu, klevetu, iznošenje ličnih i porodičnih prilika drugog lica, nalazi u zakonodavstvima zemalja iz regiona, ali i EU.

“Ima ga u zakonodavstvu nama bliskih država, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije. Svaka druga država EU predviđa ova djela kao krivična”, rekao je Bukejlović. On je naglasio da u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, u kojem je uvedeno ovo krivično djelo, ne vidi nijednu vrstu cenzure ili ograničavanja slobode izražavanja.

“Uveli smo i krivično djelo koje se odnosi na neovlaštenu upotrebu, odnosno objavljivanje tuđeg spisa, snimka ili fotografije”, naveo je Bukejlović za RTRS i podsjetio na prošlogodišnji nemili događaj samoubistva mladića zbog ismijavanja na društvenim mrežama.

Kada je riječ o Prijedlogu zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, resorni ministar je rekao da je Krivičnim zakonikom Srpske već propisano da se u okviru kaznene evidencije vodi poseban registar lica koja su učinila krivična djela seksualne zloupotrebe, odnosno iskorištavanja djeteta.

On je dodao da je izmjene zakona iniciralo Ministarstvo unutrašnjih poslova zbog određenih nedoumica koje su postojale u terminima.

“Podatke iz registra vodi MUP, oni su tajni i daju se samo sudovima i tužilaštvu kada vodi postupak, ali i organizacijama, udruženjima i ustanovama koje vrše neposredan kontakt sa djecom, a koje imaju obavezu da pri angažovanju lica povuku podatke iz tog registra da bi utvrdili da osoba koja će vršiti neposredan kontakt sa djecom nije u tom registru”, objasnio je Bukejlović.

On je naveo da se Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija dodatno reguliše način izvršenja doživotne kazne zatvora koja je 2021. godine uvedena za najteža krivična djela.

“Ukida se mogućnost prekida izdržavanja ove kazne i ne mogu se koristiti određene pogodnosti van ustanove i slične okolnosti”, rekao je Bukejlović.

On je napomenuo da Ministarstvo pravde za ovu godinu ima optimističan plan kako u normativnom smislu, tako i kada je riječ o direktnom kontaktu sa institucijama koje su u njegovoj nadležnosti.

autor:bl-portal.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.