Ministarstvo finansija: Srpska odgovorno upravlja finansijama i redovno izmiruje obaveze

Ministarstvo finansija: Srpska odgovorno upravlja finansijama i redovno izmiruje obaveze

Prihvatanjem zaduženja prema Izvozno-uvoznoj banci Mađarske u iznosu od 110 miliona evra biće obezbijeđeni svi uslovi za nesmetano izvršavanje obaveza iz budžeta i politika Vlade Republike Srpske, rečeno je u ministarstvu finansija Republike Srpske.

 

Riječ je o kreditu sa rokom otplate od deset godina, jednogodišnjom odgodom plaćanja, uz fiksnu kamatu od pet odsto.

– Zahvaljujući aktivnostima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Mađarska je iskazala interes za finansiranje, na osnovu kojeg se pristupilo pregovorima sa nadležnim institucijama – istakli su u Ministarstvu finansija i dodali da će javnost biti obaviještena kada kredit bude operativan.

U ovom ministarstvu naglašavaju da Republika Srpska odgovorno upravlja svojim finansijama i uporedo sa odlukama o zaduživanju, koje su definisane Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama, te odlukama o kratkoročnom i dugoročnom zaduživanju, redovno izmiruje obaveze i istovremeno otplaćuje stari dug.

– Vlada Republike Srpske je u ključnim ekonomskim dokumentima i budžetu predložila politike kojima će u predstojećem periodu biti održana ekonomska i fiskalna stabilnost budžeta, uprkos prijetnjama rastuće inflacije sa kojom se bore sve zemlje iz regiona i svijeta – napominju u Ministarstvu finansija za Srnu.

Prema ovim politikama, u narednoj 2023. godini budžet će biti veći za 873 miliona KM, a početkom godine planirano je povećanje plata, penzija, socijalnih i boračkih davanja, te uvođenje višečlanih porodica sa četvoro i više djece kao nove kategorije budžetskih korisnika, kojima će biti izdvojena i sredstva za doprinose, odnosno penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Za penzije u narednoj godini biće potreban iznos od milijardu i 545 miliona KM, što je za 13,5 odsto više u odnosu na ovu godinu.

U Ministarstvu finansija dodaju da je ovo povećanje planirano redovnim godišnjim usklađivanjem, a eventualna dalja povećanja penzija, te plata, biće razmatrana već nakon dobijenih makroekonomskih pokazatelja za prvo tromjesečje naredne godine.

– Vlada Republike Srpske radiće i na stvaranju uslova za zaštitu najosjetljivijih kategorija građana, usljed kretanja cijena na globalnom tržištu, a zadržaće i povećati investicioni ciklus, koji samo može podstaći angažovanost domaćih firmi – poručili su u Ministarstvu finansija.

Stanje ukupnog duga Republike Srpske, kada se poredi sa procjenjenim kretanjem BDP-a, zaključno sa oktobrom, iznosi 43,5 odsto BDP-a, a javnog duga 36,3 odsto BDP-a, na osnovu čega se može zaključiti da Republika Srpska nije prezadužena, te da ima kapaciteta da sve dospjele obaveze izmiri u roku i u skladu sa strateškim dokumentima i planovima Vlade Reublike Srpske.

(agnecije)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.