MOK ŠOKIRAO SVIJET: Rusi i Bjelorusi se vraćaju u međunarodna sportska takmičenja?

MOK ŠOKIRAO SVIJET: Rusi i Bjelorusi se vraćaju u međunarodna sportska takmičenja?

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) preporučio je ponovno uključivanje ruskih i beloruskih sportista u međunarodna takmičenja.

Ipak postoji par uslova.

Učestvovali bi pod neutralnom zastavom, samo u pojedinačnoj konkurenciji i da aktivno ne podržavaju agresiju na Ukrajinu.

Preporuke Izvršnog komiteta MOK, odnose se samo na povratak ruskih i beloruskih sportista na međunarodna takmičenja, ali ne i na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, za koje će MOK doneti odluku u odgovarajuće vreme.

Za Ruse i Beloruse, timska takmičenja su i dalje zatvorena. MOK je takođe ponovio da je protiv toga da Rusija i Belorusija budu domaćini međunarodnih sportskih događaja, a međunarodnim federacijama je jasno rečeno da ne pozivaju političare iz pomenutih zemalja na velika takmičenja.

Nemačka ministarka sporta Nensi Faser rekla je da je preporuka MOK šamar ukrajinskim sportistima.

„Međunarodni sport mora u potpunosti da osudi brutalni ruski agresorski rat. To se može uraditi samo potpunim isključivanjem ruskih i beloruskih sportista“, navela je Faser u saopštenju.

Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje već dugo prete bojkotom Olimpijskih igara 2024. godine u slučaju prisustva ruskih i beloruskih sportista.

autor: Kurir sport

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.