Nacionalni park “Sutjeska“ i zimi privlači turiste

Nacionalni park “Sutjeska“ i zimi privlači turiste

Neobično je što snijega još uvijek nema u ovo doba godine. Ali uprkos tome zima je i te kako čarobna u Nacionalnom parku “Sutjeska“. Posjetioci uživaju u netaknutoj priordi. Ovdje za svakog ima ponešto.

“Na prvom mjestu bih izdvojio kao najpopularniju aktivnost – planinarenje. Tu imamo od onih pješačkih tura, uspona na planinske vrhove”, kaže turistički vodič Dejan Elez.

A na planinama, između ostalog, i vidikovci. To su mjesta na kojim turisti najviše uživaju. Sa vidikovca Dragoš se pružaju nevjerovatni prizori na divlju i netaknutu prirodu.

Poslije dana provedenog u prirodi prija turistima i domaća kuhinja. A turisti u nacionalni park stižu sa svih strana.  Najbolje to znaju konobari koji sve njih ugoste.

“Mi se nalazimo na magistralnom putu između Foče i Gacka, Trebinje je na nekih 110 km, što nas čini specifičnom lokacijom i imamo posjetioce iz raznih krajeva svijeta”, kaže konobar Đorđe Milinković.

Ljudi, istorijski značaj ovog mjesta, kulturno nasljeđe i prirodno bogatsvo, sve su to naši ogromni potencijali, priča prvi čovjek nacionalnog parka. Kaže, plan Vlade Srpske i plan rukovodstva je da proširuju ponudu i privuku još veći broj turista.

“Obnavljanje starih objekata, to jeste povećavanje smještajnih kapaciteta u nacionalnom parku. Hoćemo da vratimo stari sjaj ovom parku jer on to ustvari zaslužuje”, kaže v.d. direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Miloš Nogo.

Nacionalni park “Sutjeska“ je istinsko blago biljnog i životinjskog svijeta. U ovim gustim šumama, po planinskim vrletima, sačuvane su sve vrste tipične za prostor Balkana.

Sadržaja ovdje i te kako ima i za one koji žele da nauče nešto više o istoriji i kulturi. Prepoznatljiv spomenik Bitke na Sutjesci, muzej i spomen soba pričaju priču o ponosnom narodu i njegovom herojskom podvigu.

autor:ATV

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.