Nemoguća misija: Njemačkoj potrebno 400.000 tankera za zamjenu ruskog gasa!

Nemoguća misija: Njemačkoj potrebno 400.000 tankera za zamjenu ruskog gasa!

Prva isporuka tečnog prirodnog gasa (LNG) stigla je u Njemačku. Tanker sa 140.000 kubnih metara LNG-a iz Egipta stigao je do terminala u Lubminu, jednog od tri planirana plutajuća terminala duž njemačke obale.

 

Očekuje se da će terminali biti operativni do kraja godine a njihovi zajednički kapaciteti trebalo bi da pokriju jednu petinu energetskih potreba zemlje, piše „Špigl“.

To bi bila dobra veijst da britanski servis Bi-Bi-Si nije početkom sedmice objavio analizu kojom je pokazao da će „odvajanje“ od Rusije biti priličan izazov za brojne evropske zemlje.

Prošle godine, 40 odsto prirodnog gasa u EU dolazilo je iz Rusije, a Njemačka je bila najveći uvoznik.

Prema procjenama Međunarodne agencije za energetiku (IAE), Njemačka je tokom 2021. godine uvezla 56,2 milijarde kubnih metara ruskog gasa.

Kada se ta brojka stavi u kontekst jednog tankera sa 140.000 kubika LNG-a, „dobra vijest“ koju je objavio „Špigel“ i ne djeluje toliko dobro.

Naime, ispostavlja se da je Njemačkoj potrebno 401.428 tankera tečnog gasa da nadoknadi ruski, odnosno u da im na terminale dnevno stiže 1099 tankera sa LNG-om, što ne djeluje realno.

„Blumberg“ je krajem septembra prenio vijest da je kancelar Olaf Šolc obezbijedio jednu pošiljku LNG-a iz Ujedinjenih Arapskih Emirata od 137.000 kubika do početka 2023. i „neobavezujuće“ obećanje da će ih biti više.

Portal „Statista“ koji obrađuje statističke podatke na globalnom nivou navodi da je 2021. godine flota tankera za tečni gas imala 700 plovila, pedesetak više nego 2020. kada su trgovina LNG-om dostigla 488 milijardi kubnih metara. Najveći tanker može da preveze do 266.000 kubika tečnog gasa.

Uprkos najavama da bi Njemačka mogla već u februaru da potpuno ostane bez gasa, kancelar Olaf Šolc ostaje „optimista“ uvjeren da će njegova zemlja pregurati krizu.

(RT Balkan, www.globallookpress.com © Michael Sohn/dpa)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.