NEVADA PLAVA Demokrate zadržale kontrolu nad Senatom!

NEVADA PLAVA Demokrate zadržale kontrolu nad Senatom!

Demokrate su zapečatile kontrolu nad američkim Senatom pošto je senatorka Ketrin Kortez Masto iz Nevade za dlaku pobijedila Adama Laksalta, republikanskog kandidata i bivšeg državnog tužioca.

 

Kontrola Predstavničkog doma još uvijek nije odlučena, nekoliko dana nakon izbornog dana koji nije ispunio predviđanja da će republikanci doći na vlast u Vašingtonu.

Iako republikanci i dalje imaju prednost u trci za Predstavnički dom, njihova većina bi svakako bila mala.

Sa pobjedom senatorke Kortez Masto u Nevadi, demokrate su obezbijedile 50 mjesta koja su im potrebna da zadrže kontrolu nad gornjim domom, što je veliki uspjeh s obzirom na to da birači obično kažnjavaju predsjednikovu stranku tokom međuizbora.

Pobjeda demokrata će ojačati politički kapital predsjednika Bajdena dok se kreće ka mogućoj kandidaturi za drugi mandat.

Čak i ako rep

blikanci zauzmu Predstavnički dom, Bajden će moći da predlaže svoje kandidate za pravosuđe, a demokrate će moći da pokreću istrage kako bi se suprotstavile prijetnji napadima donjeg doma koji kontrolišu republikanci.

– Osjećam se dobro i radujem se narednim godinama – izjavio je Bajden tokom boravka u Pnom Penu u Kambodži.

Vođstvo senatorke Kortez Masto od svega pola procentnog poena bilo je dovoljno da osigura pobjedu.

U DŽordžiji se izbori ponavljaju 6. decembra kada će pobjeda senatora Rafaela Vornoka ili njegovog republikanskog protivkandidata Heršela Vokera odlučiti da li će demokrate neznatno povećati većinu ili donijeti utješnu nagradu republikancima.

Pobjeda demokrata u Nevadi, zajedno sa reizborom senatora Marka Kelija u Arizoni ojačala je tanak zaštitni zid kojim Demokratska stranka ojačava svoju poziciju na zapadu države.

(Agencije, foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.