Učenik Mateja Z. osumnjičen da je ubio kolegu u učionici

Učenik Mateja Z. osumnjičen da je ubio kolegu u učionici

Osumnjičen da je ubio kolegu u učionici.

Mladić (15) koji je u četvrtak u školi Waldbachschule u Offenburgu (Baden-Württemberg) pucao i ubio svog kolegu iz razreda zove ze Mateja Z. , njemački je državljanin srpsko-kosovskog migracijskog porijekla.

Tu vijest su u petak objavili njemački mediji nakon što se saznalo za užasan zločin u njemačkoj školi.

Mateja Z. (15) je osumnjičen da je pištoljem ubio svog kolegu iz razreda Pawlosa (15). Prema sadašnjoj istrazi, žrtva je pogođena u glavu s dva hica.

Njemački mediji, pa i BILD, za 15-godišnjaka pišu kako se zove Mateja Z.

Počinitelj je to učinio, navodno, iz ljubomore. Zbog čega je bio ljubomoran, još nije objavljeno.

Prema informacijama Njemačke tiskovne agencije (dpa), vatreno oružje je stara Beretta 765. Još nije poznato je li oružje bilo u legalnom posjedu niti je li došlo do kršenja Zakona o kontroli oružja.

Kako su u petak objavili istražitelji, pištolj je vjerojatno poticao iz ličnog okruženja navodnog počinitelja. To se takođe odnosi i na municiju. Navodno je tinejdžer uzeo pištolj iz svoje kuće.

Bild, čiji su novinari razgovarali s majkom uhapšenog mladića, piše kako je oružje kojim je počinjeno ubistvo naslijeđeno od djeda 15-godišnjaka.

Kako pišu njemački mediji, nakon kobne pucnjave u školi u Offenburgu, stižu nove informacije o tragičnom slučaju. Objave iz okruženja osumnjičenog na društvenim mrežama pokazuju da je upravo 15-godišnjak koji je u četvrtak pucao u glavu kolegi iz razreda.

Na upit medija, državni tužilac nije želio ni potvrditi ni demantovati ovu informaciju.

Njemački mediji su uspjeli pronaći Instagram profil navodnog osumnjičenog. Mladić u svojim informacijama na Instagramu kao dob navodi 15 godina, a na profilu ima zastavu Srbije i Kosova.

Otac navodno osumnjičenog, koji ima kompaniju u Offenburgu, nije želio ništa komentarisati na telefonski poziv medija. Brojne objave u komentarima, a koje pišu komentatori iz žrtvinog okruženja na društvenim mrežama upućuju da je 15-godišnjak počinitelj.

Policijska istraga o pucnjavi u školi u Offenburgu i dalje je u punom jeku, rekao je portparol policije.

Kako je Fenix-magazin.de već ranije pisao, u četvrtak oko dvanaest sati učenik je ušao u učionicu, prišao svom kolegi iz razreda i pucao mu u glavu. Dječak je preminuo u bolnici.

Policija je zasad objavila sljedeće informacije o zločinu: Nakon pucnjave osumnjičeni je počinitelj na hodniku udario učiteljicu u glavu i lakše je povrijedio. Opasne situacije postao je svjestan otac jednog učenika koji se zatekao u školskoj zgradi.

Prema saopštenju policije, on je uspio nagovoriti naoružanog učenika da odloži vatreno oružje. Zbog toga je navodnog počinitelja, koji je odustao od opiranja i bijega, držao do dolaska policije nekoliko minuta kasnije.

Škola je u petak ostala zatvorena. Grad Offenburg ponudio je psihološku pomoć pogođenim roditeljima, njihovoj djeci te učiteljima i ostalim radnicima koji rade u školi. Petnaestogodišnjak je i dalje u pritvoru. Protiv njega se vodi istraga zbog ubistva iz nehata.

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.