PAD VRIJEDNOSTI AKCIJA: Velika švajcarska banka pred kolapsom

PAD VRIJEDNOSTI AKCIJA: Velika švajcarska banka pred kolapsom

Dionice Credit Suissea pale su danas za više od 20 %, na novu rekordno nisku razinu, nakon što se činilo da je njihov najveći dioničar odbacio mogućnost dodatnog financiranja za posrnulu švicarsku banku. U intervjuu za Bloomberg predsjednik Saudijske nacionalne banke rekao je da neće povećati svoj udio u Credit Suisseu.

“Odgovor je apsolutno ne, iz mnogo razloga. Navest ću najjednostavniji razlog, koji je regulatorni i statutarni. Sada posjedujemo 9.8% banke, ako prijeđemo iznad 10%, stupaju na snagu svakakva nova pravila, bilo da ih propisuje saudijski regulator, europski regulator ili švicarski regulator”, rekao je Ammar al-Khudairy za Bloomberg i zaključio: “Nismo skloni ući u novi regulatorni režim”. Slično je rekao Reutersu na marginama konferencije u Saudijskoj Arabiji.

Niz pogrešnih koraka

Nekoć veliki igrač na Wall Streetu, Credit Suisse je tijekom prošlih nekoliko godina pogođen nizom pogrešnih koraka i propusta u poštivanju propisa koji su naštetili njegovom ugledu kod klijenata i investitora, a nekoliko vodećih direktora koštali su posla.

Klijenti su prošle godine povukli 123 milijarde švicarskih franaka iz Credit Suissea – uglavnom u četvrtom tromjesečju – a banka je izvijestila o godišnjem neto gubitku od gotovo 7.3 milijarde švicarskih franaka, najvećem od globalne financijske krize 2008.

U listopadu je banka krenula s planom radikalnog restrukturiranja koji podrazumijeva otpuštanje 9000 zaposlenika s punim radnim vremenom, izdvajanje investicijske banke i fokusiranje na upravljanje imovinom.

Saudijska nacionalna banka – koja sebe opisuje kao najveću banku u saudijskom kraljevstvu – uložila je 1.5 milijardi dolara od četiri milijarde dolara novog kapitala koji je Credit Suisse prikupio za financiranje svog remonta.

Al Khudairy je rekao da je zadovoljan restrukturiranjem, dodajući kako ne misli da će švicarskoj banci trebati dodatni novac: “Zadovoljni smo predloženim planom transformacije. To je vrlo jaka banka. Mislim da im neće trebati dodatni novac; njihove brojke su u redu. I rade pod strogim regulatornim režimom u Švicarskoj i drugim zemljama”.

Ali dionice banke pale su u srijedu u Zürichu za gotovo 22%, a cijena osiguranja od rizika bankrota Credit Suissea dosegla je novu rekordnu razinu, prema podacima S&P Global Market Intelligencea, prenosi index.hr.

Lančana reakcija

Credit Suisse je odbio komentirati situaciju. Švicarska središnja banka također je odbila komentirati, a Europska središnja banka (ECB) rekla je da “ne može komentirati pojedinačne banke”. ECB ima neizravnu ulogu u reguliranju Credit Suissea zbog njene prisutnosti u zemljama eurozone kao što su Njemačka, Italija i Španjolska.

Poniranje se prelilo i na druge europske bankovne dionice, pri čemu su francuske i njemačke banke poput BNP Paribasa, Societe Generalea, Commerzbanka i Deutsche Banka pale između 8% i 10%. Druga najveća švicarska banka nastavlja trpjeti udarce. U utorak je priznala “materijalnu slabost” u svojim financijskim izvješćima i ukinula bonuse za glavne direktore.

Credit Suisse je u svom godišnjem izvješću naveo da “interna kontrola grupe nad financijskim izvješćivanjem nije bila učinkovita” jer nije uspjela adekvatno identificirati potencijalne rizike za financijska izvješća.

Hitan plan

Banka hitno razvija “plan sanacije” kako bi ojačala svoje kontrole.

Govoreći za Bloomberg TV u utorak, izvršni direktor Credit Suissea Ulrich Körner rekao je da je banka u ponedjeljak zabilježila “materijalno dobre priljeve” novca, čak i dok su tržišta bila prestrašena kolapsom Silicon Valley Banka i Signature Banka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Odljevi iz banke su se “značajno smanjili” nakon što su klijenti povukli 111 milijardi franaka u tri mjeseca do prosinca, dodao je Körner. U svom godišnjem izvješću banka je rekla da se odljevi nisu zaustavili do kraja prošle godine.

Körner je rekao da je kolaps SVB-a bio “donekle izoliran problem”. Credit Suisse slijedi “materijalno različite i više standarde kada je riječ o kapitalnom financiranju, likvidnosti i tako dalje”, dodao je direktor.

autor:agencije, foto: AP

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.