Peskov: Svijet mora znati istinu o vojnobiološkom programu Kijeva

Peskov: Svijet mora znati istinu o vojnobiološkom programu Kijeva

Rusija svoje tvrdnje da je Ukrajina sprovodila vojnobiološke programe smatra važnim pitanjem za cijeli svijet, koji treba da zna istinu, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je zatražilo od SAD da objasne svijetu zašto su podržale vojnobiološki program u Ukrajini.

Kijev i Pentagon odbacili su ove navode.

Američki državni podsekretar za politička pitanja Viktorija Nuland juče je u Vašingtonu svjedočila o Ukrajini pred Odborom Senata za spoljne poslove i rekla da SAD sarađuju sa tom zemljom na sprečavanju ruskih snaga da zaplijene materijal za biološka istraživanja.

Stejt department je, takođe, naveo da je zabrinut što ruske snage pokušavaju da preuzmu kontrolu nad biološkim istraživačkim objektima unutar Ukrajine. Odbor je zadužen da ispita rusku operaciju u Ukrajini, kao i reakciju svijeta.

Na ovom saslušanju Nulandova je na pitanje da li Ukrajina ima biološko oružje rekla da ta država ima objekte za biološka istraživanja. „Mi smo sada prilično zabrinuti da bi ruske trupe mogle da zauzmu te objekte“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, SAD rade sa Ukrajincima na sprečavanju da bilo koji od tih istraživačkih materijala padne u ruke ruskih snaga.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.