Pojašnjenje ORGANIZATORA: Huligani mislili da su roditelji djece u stvari navijači Crvene Zvezde?

Pojašnjenje ORGANIZATORA: Huligani mislili da su roditelji djece u stvari navijači Crvene Zvezde?

Kako su naveli organizatori na 15. „Šampion Junior Kupu“, učestvovale su ekipe iz devet zemalja, a okupilo se preko 6500 registrovanih gostiju, što pokazuje da se radi najznačanijem turniru za djecu u regionu i jednom od najmasovnijih turnira ovog tipa u Evropi.

„Ovim putem ističemo žaljenje i razočarenje što su ove godine u javnosti u prvi plan istaknuti neodgovorni postupci grupe huligana i pojedinaca umjesto druženja i lijepe sportske priče koja je poslana iz Sarajeva i BiH. Kao organizatori, nismo se željeli oglašavati tokom trajanja samog tunira, ali prema javnosti imamo obavezu pojasniti određena dešavanja“, poručili su organizatori turnira.

Navode kako su skandiranje „Ubij Srbina“ i napad na predstavnike F.K Zvezdara iz Beograda potpuno odvojeni događaji.

O prvom događaju navode da se desio na utakmici između škole fudbala iz Splita i škole fudbala iz Srbije, te da kao organizatori osuđuju takvo skandiranje. Također, pohvalili su ekspresnu reakciju trenera i osoblja ekipe iz Splita koje je brzo zaustavilo takva skandiranja te sa riječima osude uticalo na polaznike svoje škole fudbala.

Što se tiče drugog slučaja, organizatori su se zahvalili MUP-u Kantona Sarajevo na brzoj reakciji, ap rema njihovim saznanjima određena grupa huligana pokušala je otuđiti zastavu F.K. Zvezdara koja je bila istaknuta u dvorani gdje su nastupali dječaci iz pomenute škole fudbala pa je ista bila lako uočljiva velikom broju učesnika ali i ostalih gledalaca u dvorani.

„Kako je u posljednje vrijeme na tribinama među navijačima popularno paljenje oduzetih transparenata i zastava koje se u navijačkom svijetu smatraju kao osvojen trofej i poniženje prema suparničkim navijačkim skupinama, tako je grupa huligana pomislila da se radi o zastavi F.K. Crvena Zvezda“, pojašnjavaju organizatori.

Prema saznanjima organizatora zastava FK Zvezdara je huligane zbog sličnog naziva kluba, boja ali i ćiriličnog pisma podsjetila na zastave beogradskog kluba sa Marakane.

„Naravno, to ni u kom slučaju nije niti opravdanje niti razlog za bilo kakav huliganski ekces, pogotovo ne na dječijem turniru.

Kada je grupa huligana pokušala otuđiti navedenu zastavu, grupa roditelja je hrabro stala u njenu odbranu ne dozvolivši huliganima da istu odnesu nakon čega je došlo do međusobnog koškanja i napada na roditelje djece iz F.K. Zvezdara“, naveli su organizatori

Također, demantovali su da je došlo i do upotrebe suzavca kako je navedeno u određenim medijima.

Prilikom međusobnog naguravanja, jedan od roditelja je u samoodbrani upotrijebio peper sprej za samoodbranu.

autor:klix.ba/faktormagzin, foto: klix.ba

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.