Poruka Patrijarha Porfirija NARODU U REPUBLICI SRPSKOJ

Poruka Patrijarha Porfirija NARODU U REPUBLICI SRPSKOJ

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je u intervjuu za RTRS da srpski narod i danas, kao i uvijek do sada, ima nadu bez obzira na teškoće i iskušenja kroz koje prolazi, ističući da je Božić praznik nade, ali i mnogo više od toga.

– Rođenje Sina Božijeg prevazilazi ljudsku logiku koja ima potrebu da sve razumije, a to znači da obuhvati i na neki način porobi, i u tom smislu „znati“ i „razumjeti“ za nas hrišćane nije isto. Znanje je nešto što je rezultat, plod susreta i obuhvata čitavog čovjeka, ne samo njegovu logiku, razum, znanje je nešto što je posljedica ljubavi – naglasio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je istakao da na dan Božića znamo da je Bog među nama i sa nama.

On je izrazio zadovoljstvo i sreću što prvi put, kao patrijarh srpski, govori za Radio-televiziju Republiku Srpsku.

– Iako su turbulentna vremena, osjećam neizmjernu i neopisivu sreću što prvi put govorim za vašu televiziju, odnosno za našu braću i sestre u Republici Srpskoj, u BiH. Za mene je ne samo radost, nego i istinski blagoslov kad mogu da imam bilo koju vrstu komunikacije sa svima koji su sa tih prostora jer i sam vučem porijeklo iz tih krajeva, te narod Republike Srpske, sve pravoslavne u BiH osjećam kao svoj narod, kao svoju duhovnu djecu – rekao je patrijarh Porfirije.

Dodao je da su mu bliski i dragi svi ljudi koji žive u Republici Srpskoj, bez obzira na vjeroispovijest i nacionalnost.

Patrijarh je poželio srpskom narodu u Republici Srpskoj da budu ono što jesu i da to na najbolji način predstavljaju i ostvaruju.

– Pravoslavnim Srbima u Srpskoj posebno želim da budu ono što jesu i da to na najbolji mogući način prezentuju i ostvaruju da bi to bilo u korespodenciji sa drugim ljudima, da bi moglo biti razumljivo i prihvaćeno – rekao je patrijarh srpski.

Govoreći o Srbima na Kosovu i Metohiji, patrijarh Porfirije je istakao da srpskom narodu već dugo nije lako živjeti na Kosmetu, naročito u posljednje vrijeme, ali je SPC uvijek uz svoj narod.

– Za nas je Kosovo zavjet, odnosno poziv na vrlinu, na punoću i ljepotu života, poziv na traganje i pronalazak smisla postojanja. Ništa prirodnije nema nego da budemo uz svoj narod i da, kada govorimo o Kosovu, molimo se za sve ljude koji tamo žive – istakao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je podsjetio da se na Kosovu i Metohiji nalaze najveće srpske svetinje i manastiri i da srpski narod, sve dok je tako treba da bude siguran u izvjesnost mira prije ili kasnije.

autor:rtrs/fakrormagzin, foto i video:rtrs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.