RAT SA RUSIJOM DOŠAO NA NAPLATU – Vlada Austrije preporučuje tuširanje, ne kupanje: puna kada je 150 litara tople vode, tuširanje samo 50?!

RAT SA RUSIJOM DOŠAO NA NAPLATU – Vlada Austrije preporučuje tuširanje, ne kupanje: puna kada je 150 litara tople vode, tuširanje samo 50?!

Ministarstvo energetike Austrije, zbog umanjenih isporuka ruskog gasa, izdalo je preporuku građanima da štede energiju, a među predloženim mjerama je preporuka da se ne kupaju, već tuširaju.

„Ruska agresija na Ukrajinu nas stavlja pred nove izazove. Osjećamo bolnije nego ikada dugogodišnju ovisnost od ruskog gasa, i to ne samo po novčanike. Da bi se to promijenili moramo na jednoj strani proširiti izvore obnovljive energije, a istovremeno i svako mora dati svoj doprinos u štednji energije. Već male promjene u svakodnevnici mogu donijeti velike razlike i pomoći štednji“, poručilo je to ministarstvo.

U objavi na društvenim mrežama preporučuje se građanima da se tuširaju umjesto da se kupaju.

„Za punu kadu potrebno je 80 do 150 litara tople vode, a kod tuširanja potroši se samo 20 do 50 litara. Tuširanje time štedi mnogo energije“, navodi Ministarstvo.

Dalje se preporučuje da se elektronski uređaji ne drže uključeni na struji u stendbaj-u.

„Elektronski uređaji u stendbaju troše struju, iako se ne koriste. Zbog toga nakon upotrebe izvucite kabal iz utičnice, kako bi se spriječila nepotrebna potrošnja struje“, ukazuje se u preporuci.

autor:agencije, foto:ilustracija

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.