Razlozi zbog koji su Osmica, Stanković i Tito završili na američkoj crnoj listi

Razlozi zbog koji su Osmica, Stanković i Tito završili na američkoj crnoj listi

Iz Kancelarije za kontrolu imovine Ministarstva finansija SAD navode da su Osmana Mehmedagića Osmicu, bivšeg direktora Obavještajno bezbjednosne agencije (OBA) BiH, danas su stavili na crnu listu jer je, kako su naveli, zloupotrijebio državnu telekomunikacionu kompaniju u korist SDA.

Pored njega na crnu listu su stavljeni i Dragan Stanković, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove RS i Edin Gačanin poznat kao Tito, kojeg su označili kao narko bosa.

„Mehmedagić je koristio državnu telekomunikacionu kompaniju BH Telecom za prikupljanje mobilnih podataka bh. političara koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je takođe dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog sa opozicionom strankom iz Republike Srpske“, navedeno je. 

Osim toga, kako je istaknuto, Mehmedagić je iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze da potakne kandidate stranaka Osmorke da podrže SDA prilikom pregovora o formiranju vlasti.

„Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama kako bi se obogatio i pomogao svoju političku stranku“, naglašeno je.

Stanković je, kako je objašnjeno, odgovoran jer je direktno ili indirektno učestvovao u opstruisanju  provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je, kako je naglašeno, bio na čelu agencije koja je odgovorna za Zakon o nepokretnoj imovini RS iz aprila 2022. godine. Ovaj zakon je, kako se tvrdi, direktno doveo u pitanje ustavni poredak BiH i Dejtonski mirovni sporazum.

„Zakonom o imovini RS izvršen je pokušaj uzurpacije ovlaštenja vlasti BiH nad državnom imovinom koja se nalazi u RS kršeći odluke Ustavnog suda BiH, Ustav BiH i Odluku o zabrani raspolaganja državnom imovinom iz 2005. koju je nametnula Kancelarija visokog predstavnika. Stanković se u svojim javnim izjavama o zakonu o imovini pozivao na izjave predsjednika RS Milorada Dodika, koji je pod sankcijama SAD-a i drugih lidera RS, tvrdeći da država nema nadležnost nad nepokretnom imovinom koja se nalazi u RS. Ustavni sud BiH je 22. septembra 2022. godine zaključio da je zakon o imovini, kao i oni prije njega, u suprotnosti sa Ustavom BiH“, istakli su oni. 

Gačaninov kartel je, kako kažu, umiješan u pranje novca i usko je povezan sa grupom za organizovani kriminal.

„Današnje sankcije Gačaninu blisko su koordinisane sa Američkom upravom za borbu protiv droga DEA, EUROPOL-om i vladama Holandije, Francuske i Belgije.

Za svu trojicu je navedeno da je imovina koja se nalazi pod jurizdikcijom SAD, a koja se može njima pripisati blokirana.

„Blokirani su i svi subjekti koji su u vlasništvu, direktno ili indirektno, pojedinačno ili u zbiru, 50 posto ili više od strane jednog ili više blokiranih osoba. Sve transakcije američkih državljana unutar ili u tranzitu SAD-a koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba su zabranjene osim ako nisu odobrene opštom ili posebnom licencom izdatom od strane OFAC-a“, istaknuto je.

Autor:nezavisne.com

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.