Šengen ZAKUCAO NA VRATA – Šta se mijenja?

Šengen ZAKUCAO NA VRATA – Šta se mijenja?

Ulaskom u šengenski prostor Hrvatske od 1. januara 2023. godine, ova susjedna zemlja postaće odgovorna za čuvanje granica EU.

U spoljnotrgovinskoj komori BiH podsjećaju da se od 30 graničnih prelaza za međunarodni teretni transport samo na dva prelaza može vršiti uvoz svih vrsta roba i da bi  od početka naredne godine zbog pooštravanja kontrola ovi prelazi mogli postati dodatno opterećeni.

„Pri tome, ne smijemo zaboraviti činjenicu da BiH sa 72 odsto svojih roba izvozi na tržište EU, a prva tranzitna zemlja je Hrvatska“, navodi potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković.

„Mi trenutno kada je u pitanju put ili izvoz roba preko Hrvatske imamo dva granična prelaza, a to su Gradiška i Bijača, koje su imale u prošloj godini malo manje od milion prelazaka teretnih motornih vozila. Ulaskom Hrvatske u Šengen očekujemo pojačane kontrole, iako nas uvjeravaju da nema novih procedura. Možemo očekivati velika zagušenja na granicama, posebno na ova dva granična prelaza. Dovoljno je da se sjetimo kako je to izgledalo u koroni kada je 1000 kamiona čekalo u kolonama, a robe su kasnile“, ističe Vuković.

Navodi kako su kontaktirali kolege iz Hrvatske Gospodarske komore.

„Jedan od prijedloga je da otvorimo nove prelaze za lako kvarljive robe, koji imaju potpun fitosanitetski nadzor, a sve ostale ostavili za druge robe. Druga ideja bila je da oslobodimo jedan granični prelaz gdje bi fitosanitarna inspekcija radila 24 sata i tamo bismo usmjerili te robe, a ostale prelaze rasteretili. Ne zaboravimo da je Svilaj, naš granični prelaz trenutno najopremljeniji, ali ima status privremenog prelaza na 6 mjeseci i ta dozvola ovih dana ističe. Tu nam treba odluka Savjeta ministara“, navodi Vuković.

Svi vozači( svih vozila) i građani trećih zemalja moraće proći jednu sigurnosnu provjeru, koja će dalje vrijediti 3 godine.

Taj  sistem je trebao biti paralelno uspostavljen sa ulaskom Hrvatske u Šengen, ali je on pomjeren za novembar 2023. godine.

„Mi ukazujemo privrednicima da već počnu raditi na pripremama za svoje vozače, mi ćemo dati svoju podršku. Mi čekamo još da vidimo koji će to uslovi biti“, navodi Vuković

Očekuju da će im nakon zvanične potvrde ulaska u Šengenski prostor nadležni iz Hrvatske prenijeti svoja iskustva koja su imali sa postojećom granicom Šengen zone u Sloveniji.

Portparol UIO BiH Ratko Kovačević kaže da su i sada legislative usklađene sa EU, kako privrednici ne bi imali problema.

„Ove godine smo imali dosta prigovora od strane poslovne zajednice prilikom ulaska u Hrvatsku, a moramo priznati da smo i mi u nekoliko navrata razgovarali sa carinskom upravom Hrvatske. Oni su jednostavno ove godine odlučili pooštriti kontrole kako vozila, tako i dokumentacije. Što se tiče samog Šengena, neće biti nikakvih posebnih procedura, bar što se tiče Carinske službe BIH, ali će pregled dokumentacije lica koja će ulaziti u Hrvatsku i za same vozače biti nešto duži i očekuje se da će biti dužih čekanja na prelazak granice“, ističe Kovačević.

autor:agencije, foto:faktormagzin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.