Izrael: Pogledajte šta se nalazi u tunelima ispod najveće bolnice u Gazi

Izrael: Pogledajte šta se nalazi u tunelima ispod najveće bolnice u Gazi

Šta se nalazi u tunelima ispod najveće bolnice u Gazi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavio je da njegova zemlja ulazi u drugu fazu rata protiv Hamasa. Izraelska vojska ponovo je pozvala u nedjelju civile u Gazi da krenu prema jugu, upozoravajući da pojačavaju operacije.

Palestinski Crveni polumjesec izvijestio je da Izrael traži da odmah evakuišu bolnicu al-Kuds, jer će biti bombardovana. Izrael je više puta upozorio stanovnike Gaze da se udalje od „Hamasovih utvrđenja“, a sada „jačaju hitnost tog upozorenja“.

Južno od Vadi Gaze civilima bi trebali biti dostupni voda, hrana i lijekovi, obećava izraelska vojska.

„Druga faza rata je kopnena invazija. U prvim sedmicama rata pokrenuli smo obimne vazdušne udare, koji su zadali ozbiljan udarac neprijatelju“, rekao je Netanjahu u subotu naveče. „Uklonili smo mnoge teroriste. Međutim, tek smo na početku. Bitka unutar pojasa Gaze biće teška i duga; ovo je naš drugi rat za nezavisnost“, poručio je.

Izraelska vojska „prelazi na sljedeću fazu rata protiv Hamasa u Gazi iz vazduha, kopna i mora“, kaže potparol IDF-a, Daniel Hagari. Izaslanik UN-a za ljudska prava Voker Turk ponovo je alarmirao da će kopnene operacije u Gazi dovesti do još hiljada smrti. Velik broj mrtvih i ranjenih zatrpan je u ruševinama. „Smrad smrti je posvuda – u svakoj ulici i svakoj kući“, rekao je za agenciju „AFP“ ljekar Raed al-Astal iz Kan Junisa na jugu Gaze. Papa Franjo pozvao je na prekid vatre i ponovo apelovao na Hamas da oslobodi izraelske taoce. „Braćo i sestre, stanite. Rat je uvijek poraz, uvijek“, poručio je papa.

U noći na subotu, nakon najjačeg vazdušnog napada od 7. oktobra, izraelska vojska počela je kopnenu invaziju na Gazu, koja je ostala bez struje i telekomunikacija. Potpuni prekid interneta i mobilnog signala u Gazi jako je otežao situaciju spasilačkim ekipama jer žrtve nisu mogle pozvati pomoć. Danas ujutro komunikacije su obnovljene.

Za prvu noć IDF je izvijestio da su njegovi avioni pogodili 150 podzemnih ciljeva Hamasa u Gazi, dok Palestinci govore o sukobima s izraelskim tenkovima i pješadijom na tri lokacije: najintenzivnije na sjeveru na području Beit Lahia i Beit Hanun, a manje intenzivno istočno od Bureija u centralnoj Gazi i istočno od Kan Junisa.

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.