Stručnjaci tvrde: U Republici Srpskoj na sceni pokušaj OBOJENE REVOLUCIJE

Stručnjaci tvrde: U Republici Srpskoj na sceni pokušaj OBOJENE REVOLUCIJE

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić rekao je da je Republika Srpska treći put izložena metodama djelovanja obojenih revolucija.

 

Ćeranić kaže da sve što se dešava u vezi osporavanja izbornih rezultata ima stavke obojene revolucije, dodajući da se Republika Srpska do sada uspješno odbranila od pokušaja takvih revolucija zbog odlučnosti vlasti da se suprotstavi kreatorima takvih scenarija i kako kaže, zbog postojanja čvrste policije.

– Ne priznaju se rezultati, izborni pobjednik se optužuje za krađu, pozivaju se pristalice na ulicu, a sve uz podršku stranog faktora. Cilj je da se uspostavi vlast koja će sprovoditi tuđe interese, a ne interese srpskog naroda – istakao je Ćeranić u Јutarnjem programu RTRS-a.

On je dodao da su ovakve, kako kaže, crne revolucije u mnogo zemalja ostavile katastrofalne posljedice.

Politikolog i analitičar geopolitike Aleksandar Pavić rekao je da je još jedan pokušaj obojene revolucije u Republici Srpskoj počeo u izbornoj noći kada je opozicioni kandidat za predsjednika proglasio pobjedu i pozvao pristalice na ulice, te nastavljen tvrdnjama o izbornim krađama i nastojanjima da se ponište rezultati izbora.

Kako je rekao, u Srpskoj je i 2014. i 2108. godine na sceni bio pokušaj obojene revolucije, a iza svega stoji namjera smjene demokratski izabrane suverenističke vlasti.

– U Republici Srpskoj postoji suverenistička vlast koja gleda interese Srpske onako kako je to propisao Dejtonski sporazum, a ovdje imamo napore zapadnih sila da revidiraju taj sporazum i centralizuju zemlju. Pošto narod ne želi da učestvuje u tom projektu i bira vlast koja isto to ne želi, oni obojenim revolucijama pokušavaju da ih smijene uz medijsku satanizaciju i sankcije – istakao je Pavić.

Glavni urednik portala Fakti Đuro Bilbija kaže da iza pokušaja obojenih revolucija stoji namjera svrgavanja demokratski iabrane vlasti u Srpskoj koja se odupire centralizaciji i protektoratu.

On ističe da je cilj takvih pokušaja održavanje protektorata u BiH.

Bilbija kaže da se u BiH ništa ne radi s mandatom istinske međunarodne zajednice, oličene u legitimnim institucijama poput Savjeta bezbjednosti UN, već pod protektoratom određenih stranih centara moći.

(RTRS)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.