Sveštenik tvrdi: Britanci zabranili Karadžiću da se pričesti i ispovijedi

Sveštenik tvrdi: Britanci zabranili Karadžiću da se pričesti i ispovijedi

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić je u zatvoru na ostrvu Vajt, gdje služi doživotnu robiju, lišen prava da se pričesti i ispovijedi, tvrdi sveštenik Eparhije britansko-skandinavske Radmilo Stokić.

 

Sveštenik, koji je na Svetog Nikolu, 19. decembra prošle godine, posjetio Karadžića u zatvoru otkrio je da mu zatvorska uprava nije dozvolila da ispovijedi i pričesti prvog predsjednika Republike Srpske, iako je imao sve potrebne dozvole i saglasnosti britanske države i tamošnjih crkvenih vlasti.

– Na moje pitanje Karadžiću: „Koga se oni plaše plaše – Radovana zaključanog u ćeliji ili mene u mantiji?“, njegov odgovor je bio „obojice“ – rekao je Stokić za Večernje novosti.

Posjeti je, kako je objasnio, prethodilo niz birokratskih peripetija, tako da je na nju čekao skoro dva i po mjeseca, koliko je engleskom Ministarstvu pravde bilo potrebno da je odobri.

Prota Radmilo ispričao je da mu je sveštenik Anglikanske crkve, otac Geri, prenio da je zatvorska uprava imala tri sastanka povodom njegovog susreta sa Karadžićem, kao i da ne žele da mu dozvole da ispovijedi i pričesti bivšeg predsjednika Republike Srpske.

– Karadžić je kao hrišćanin imao potrebu da ga ispovijedim i pričestim. Ne bih da pričam o svim neprijatnostima koje su zadesile Radovana, oca Gerija i mene, jer to, prema mom uvjerenju, sramoti svakog hrišćanina – rekao je Stokić.

On je istakao da je novo poniženje uslijedilo kada su mu po dolasku na ostrvo Vajt čuvari oduzeli sve liturgijske relikvije, uključujući krst sa raspećem i kandilom, koje je morao da ostavi u stražarnici zato što su se nadležnima u zatvoru učinili sumnjivim.

Kako je ispričao, tu nije bio kraj neprijatnostima, pošto ni sama posjeta Karadžiću nije mogla da prođe bez negativnih iznenađenja.

– U prostoriji za posjete dočekala su nas petorica zatvorskih čuvara. Radovan i ja razgovarali smo pred njihovim očima u prostoriji – kutiji, sličnoj telefonskoj govornici oko sat i po – rekao je prota Radmilo, kome je dozvolu da posjeti Karadžića dao Njegovo preosveštenstvo episkop britansko-skandinavski Dositej u septembru 2021. godine.

Iako je, kako kaže, posjetio desetak Srba koje je osudio Haški tribunal i uputio ih na izdržavanje kazne širom Evrope, Stokić ističe da nikada nije bio tako razočaran u ljude kao nakon posjete Karadžiću na ostrvu Vajt.

– Završio sam posjetu tužan i razočaran. Јedino pozitivno u mom sjećanju ostalo je to što mi se Radovan javio tri dana poslije moje posjete da mi kaže da su mu nakon detaljne provjere predali moje poklone – crkvene i istorijske knjige – rekao je prota Radmilo.

(agencije)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.