Tegeltija: CIK BiH izvršio administrativni državni udar

Tegeltija: CIK BiH izvršio administrativni državni udar

CIK BiH je današnjom odlukom izašao iz pravnog poretka BiH, postavio se iznad Suda BIH, odbio izvršenje odluke suda BIH i njegova jasna pravna shvatanja i upute i suštinski sudsku odluku proglasio nezakonitom, uzimajući sebi ovlaštenje da tumači zakone drugačije nego što im je naloženo sudskom odlukom.

 

Rekao je ovo Milan Tegeltija, savjetnik predsjednika SNSD-a i Republike Srpske Milorada Dodika za pravna pitanja.

“Ovom odlukom CIК je faktički poništio i ponizio Sud BiH i izvršio administrativni državni udar. Članovi CIК-a koji su glasali za ovu odluku , njih 4 na ovaj način izvršili su i krivično djelo neizvršenje sudske odluke iz člana 239 КZBIH”, izjavio je Tegeltija.

Nakon što SNSD uloži žalbu na ovakvu odluku CIК-a, Sud će sasvim sigurno morati ponovo poništiti ovakvu odluku CIК-a, jasan je Tegeltija.

“Inače će moći slobodno zaključati vrata tog suda a sudije poslati kući jer više neće imati nikakvu svrhu u pravnom sistemu. Protiv članova CIК a će sasvim sigurno biti i podnesene krivične projave ubog krivičnog djela neizvršenja sudske presude iz člana 239. КZBIH. Nakon što se ova trakavica završi članovi CIК-a će dugo morati odgovarati na pitanja tužilaca, a SNSD će kako to zakon i sudska presuda nalaže na osnovu sporvedene procedure i volje Narodne Skuštine Republike Srpske imati 4 delegata u Domu naroda PSBIH”, poručio je Tegeltija.

CIK BiH je na današnjoj sjednici potvrdio raniju odluku kojom je nevažeći listić za izbor delegate iz Republike Srpske progalsio važećim. Sud BiH je kasnije prihvatio žalbu SNSD-a na ovu odluku te ju je poništio.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.