„Teška vremena“ za MILIJARDERA Bez prihoda od pretplate Twitter neće preživjeti zimu

„Teška vremena“ za MILIJARDERA Bez prihoda od pretplate Twitter neće preživjeti zimu

„Twitter“ je danas ponovo uveo sivi bedž kao oznaku službenih naloga, nepuna dva dana nakon što je ova novotarija ukinuta na društvenoj mreži.

 

U isto vrijeme, postoje izvještaji da je Twitter pauzirao svoj sistem pretplate na plavu značku od 7,99 dolara, što je bila velika inovacija koju je uveo milijarder Ilon Mask nakon što je kupio kompaniju.

Vlasnik Twittera, Elon Musk, u srijedu naveče prvi je put poslao mail zaposlenicima kompanije, upozoravajući ih na izazovnu ekonomsku klimu te ističući potrebu osvježavanja Twitter Blue pretplate kako bi uspjeli preživjeti nadolazeću krizu.

Mask se na početku izvinio zbog tematike maila, ali, kako kaže, ne postoji način da se ta poruka uljepša.

„Iskreno govoreći, ekonomska slika koja je pred nama je strašna, posebno za kompaniju poput naše koja toliko zavisi od oglašavanja u izazovnoj ekonomskoj klimi. Štoviše, 70 posto našeg oglašavanja je na temelju brenda, a ne na temelju učinka, što nas čini dvostruko ranjivijima“, započinje Mask.

Istakao je kako je upravo iz tog razloga htio da se Twitter Blue osvježi, jer bez značajnijih prihoda od pretplata, postoji šansa da Twitter neće preživjeti nadolazeću ekonomsku krizu. Musk, stoga, želi da otprilike polovina Twitterovih prihoda čine – pretplate.

BBC javlja da su još neki visokopozicionirani zaposlenici „Twittera“ u međuvremenu dali ostavke, te da se pravila verifikacije računa još mijenjaju.

„Washington Post“ piše da su zaposlenici „Twittera“ dobili obavještenje da se nova usluga pretplate privremeno obustavlja dok se ne riješi problem velikog broja novih naloga preko kojih se lažno predstavljaju poznate osobe.

Američka savezna komisija za trgovinu rekla je da prati ovaj razvoj događaja „s dubokom zabrinutošću“.

Mask je u prve dvije sedmice otkako je postao izvršni direktor Twittera otpustio oko 3.700 ljudi, a sada je zaposlenike obavijestio da „postoje velike šanse da Twitter neće preživjeti nadolazeću ekonomsku krizu bez velikih prihoda od pretplate“.

Spominjao je i mogućnost bankrota kompanije.

(Agnecije, foto: Twitter)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.