Turska lira nakon zemljotresa pala na rekordno nisku vrijednost

Turska lira nakon zemljotresa pala na rekordno nisku vrijednost

Vrijednost turske lire pala je danas na rekordno nisku vrijednost, a pad se osjetio i na turskoj berzi, nakon što je jutrošnji razorni zemljotres doprinio postojećim pritiscima u vidu snažnog dolara, geopolitičkim rizicima, kao i iznenađujuće visoke inflacije.

Kako navodi Rojters, lira je pala 18,85 odsto vrijednosti u odnosu na američki dolar, a glavna referentna vrijednost akcija u zemlji pala je za čak 4,6 odsto, dok su banke pale za više od pet odsto, prije nego što su uparile neke gubitke sa ključnim indeksima koji su pali između 3,4-5 odsto do 13 časova.

Prinosi na lokalne desetogodišnje državne obveznice porasli su na čak 10,2 odsto, što predstavlja najviši nivo u skoro dva mjeseca.

„Tragični događaji koji su uslijedili nakon što je južni dio Turske pogodio snažan zemljotres izvor su dodatne neizvijesnosti uoči ključnih izbora koji će najvjerovatnije biti održani u maju“, rekao je viši finansijski analitičar agencije In tač kapital markets Pjotr Matis.

Istanbulska berza Borsa je u ranim jutarnjim satima najavila privremeni prekid transakcija akcijama nekoliko kompanija u zoni zemljotresa, ali je dodavala još imena na listu kako je dan odmicao.

Kako navodi Rojters, tržišta u razvoju su pod sve većim pritiskom, jer valute i akcije širom svijeta u razvoju osjećaju pritisak nakon što je u petak dolar naglo porastao.

Mnogi međunarodni investitori dali su otkaz u posljednjih nekoliko godina usred stalnih tržišnih previranja i prihvatanja neortodoksne ekonomske i monetarne politike Ankare, uključujući smanjenje kamatnih stopa suočenih sa rastućom inflacijom.

Geopolitičke tenzije su nedavno povećale izglede da Sjedinjene Države zauzmu još čvršći stav u pogledu sprovođenja sankcija protiv Rusije, što bi dodatno povećalo pritisak na turska tržišta nakon što je Vašington upozorio Ankaru o izvozu hemikalija, mikročipova i drugih proizvoda u Rusiju koji se mogu potencijalno iskoristiti u ratnim naporima Moskve u Ukrajini, prenosi Telegraf Biznis.

autor:ATV

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.