U protestima i neredima uhapšeno više od 200 osoba – Haos u Parizu

U protestima i neredima uhapšeno više od 200 osoba – Haos u Parizu

Policija Francuske sinoć je uhapsila 217 osoba tokom protesta u Parizu protiv kontroverzne penzione reforme koja je progurana kroz parlament bez konačnog glasanja u donjem domu, saopštili su lokalni mediji.

Televizijska kuća France Info citirala je policijske izvore koji kažu da je 217 ljudi uhapšeno dok su neredi izbili na Trgu sloge u centru Pariza u blizini mjesta sastanka donjeg doma parlamenta.

Prema medijskim izvještajima, interventna policija upotrijebila je vodene topove i suzavac. Demonstranti su palili drvene palete i bacali predmete na policajce. U trenutku izbijanja sukoba na trgu je bilo oko 6000 protivnika penzione reforme.

Francuska vlada je juče poslijepodne odlučila u posljednji trenutak provesti najvažniji reformu predsjednika Emanuela Makrona koja predviđa postupno povećanje dobi za penzionisanje sa 62 na 64 godine. Vlada je u proceduri zaobišla donji dom parlamenta, Nacionalnu skupštinu, gdje je rezultat glasanja bio na granici za donošenje odluke.

U Francuskom ustavu postoji poseban članak koji to Vladi omogućava. Reforma se još uvijek može srušiti izglasavanjem nepovjerenja Vladi.

Protesti su izbili i u drugim francuskim gradovima, a sindikati su pozvali da se novi nacionalni dan štrajkova i protesta održi sljedeći četvrtak, prenosi Avaz.

autor:avaz.ba, foto i video: tviter/tanjug.rs/ap

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.