U Tuzlanskom kantonu djecu uče da su SRBI AGRESORI

U Tuzlanskom kantonu djecu uče da su SRBI AGRESORI

U Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona promovisan je dodatak udžbeniku istorije za deveti razred osnovne škole autora Almire Bećirović i Nazima Ibrahimovića, u kojem, između ostalog, piše da su Srbi agresori na BiH.

Ibrahimović je, inače, bio pripadnik takozvane Armije RBiH od 1992. do 1995. godine, a inicijativu za kreiranje ovog udžbenika je 2017. godine pokrenuo Midhat Čaušević, poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona.

“Dodatak udžbenika jedinstven je primjerak za BiH. Intencija nam je da se na osnovu relevantnih činjenica učenici upoznaju i time da se suprotstavimo zaboravu kao strateškom cilju onih koji su počinili agresiju na BiH. Ovo je jedno novo poglavlje u našem obrazovnom procesu i konkretna mjera protiv memoricida, kao jasne strategije agresora na BiH”, kazao je prije nekoliko dana Čaušević.

Ovaj dodatak je, kako su rekli na predstavljanju, usklađen sa nastavnim planom i programom, a njegov sadržaj je temeljen “isključivo na činjenicama i zvaničnim dokumentima i nespornim presudama”, te će ga izdavačka kuća narednih dana distribuisati svim školama u kantonu.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih, rekao je da se u jednom dijelu ovog udžbenika govori da autori žele da se istorija uči zasnovana na činjenicama, dok se u drugom dijelu potpuno izvrću činjenice.

“Imate situaciju u kojoj oni govore da će djeca izučavati opsadu Sarajeva, a jasno i nedvosmisleno je dokazano da se tu radilo o blokadi, što je utvrdila i Međunarodna nezavisna komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu. Imamo situaciju gdje je takođe dokazano da je srpska zajednica uništena u Sarajevu i da su Srbi stradali na različite i brutalne načine. Postavljam pitanje da li će to učenici izučavati, i to kako su Srbi stavljeni izvan zakona, odvođeni iz svojih stanova, ubijani, te kako su njihova stradala tijela stajala danima. Epilog svega je klasično etničko čišćenje sarajevskih Srba i njihov egzodus koji obilježavamo 16. marta”, naglasio je Kojić.

Ističe da se govori i o agresiji na BiH, te postavlja pitanje kako je moguće da su oni čiji su preci živjeli na ovim prostorima mogli izvršiti agresiju sami na sebe.

“Neko ko je bio u takozvanoj Armiji RBiH, čiji su članovi izvršili stravične zločine, autor je knjige. Pitanje je da li je kompetentan da napiše knjigu”, upitao je Kojić.

Istoričar Borivoje Milošević rekao je za “Nezavisne” da ovaj udžbenik predstavlja samo jednu, pojednostavljenu sliku građanskog rata u BiH te da zastupa interese samo bošnjačkog naroda.

“Ovi događaji bili su mnogo složeniji i kompleksniji. Posebno Srbi, ali i Hrvati su zastupljeni kao oni koji su jedini krivci za sve što se dešavalo tokom građanskog rata, dok su Bošnjaci ti koji su jedini žrtve ovog sukoba. Ovo ima elemente nekog lošeg holivudskog filma. Autor knjige bio je pripadnik takozvane Armije RBiH, pa se pitam koliko u ovoj situaciji on može biti neutralan i objektivan. Za razliku od autora, ja mislim da ovakav pristup ne doprinosi nečemu što se zove istina i pomirenje u BiH”, naveo je Milošević.

autor:nezavisne.com/faktromagazin.ba , foto: nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.