Uhapšenim u akciji „Transporter“ 25 godina i 10 mjeseci robije

Uhapšenim u akciji „Transporter“ 25 godina i 10 mjeseci robije

Kantonalni sud u Bihaću nepravosnažno je osudio Cazinjane uhapšene u akciji „Transporter“ na 25 godina i 10 mjeseci robije zbog proizvodnje i stavljanja u promet droga, te nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, pišu Nezavisne.

 

Prema presudi, Asmir Ogrešević osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od pet godina i 10 mjeseci, Mujo Ogrešević na pet godina i četiri mjeseca, Eldin Prošić na tri godine i osam mjeseci, Danis Prošić na dvije godine i četiri mjeseca, Sanel Sović na četiri godine i 10 mjeseci i Adnan Kličić na tri godine i 10 mjeseci.

Osuđeni su zbog krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga u sticaju sa produženim krivičnim djelom neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i sticaju sa krivičnim djelom neovlašteno nabavljanje, posjedovanje, držanje, nošenje, trgovina, popravljanje, modifikacija ili prepravljanje i posjedovanje oružjem, bitnim djelovima i municijom.

Istom presudom su im izrečene mjere sigurnosti – oduzimanja predmeta upotrijebljenih i namjenjenih činjenju ovih krivičnih djela, te im je oduzeta imovinska korist pribavljena ovim krivičnim djelima- novac i vozila.

Takođe, je produžena mjera pritvora poslije izricanja prvostepene presude, a koji može trajati najduže još devet mjeseci.

Naime, Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je 5. januara 2022.godine podiglo je optužnicu zbog sumnje da su krivična djela činili početka 2021.godine pa do 9. jula2021. godine, na području Cazina i na drugim lokacijama na području Unsko-sanskog kantona.

Prema optužnici Asmir Ogrešević i Mujo Ogrešević organizovali su ovu grupe ljudi, a Eldin Prošić, Danis Prošić, Sanel Sović i Adnan Kličić postali članovi u cilju neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Naime, optuženi Ogreševići su kao organizatori grupe vršili nabavku heroina, kanabisa, kokaina i amfetamina, te je distribuirali ostalim članovima grupe koji su se sastajali sa konzumentima na dogovorenim lokacijama radi krajnje prodaje droge.

Organizatori grupe su koristeći različite modalitete komunikacije (telefonski, putem raznih mobilnih i internet aplikacija) dogovarali i vršili prodaju droge krajnjim korisnicima.

Podizanju optužnice prethodila je policijska akcija kodnog naziva „Transporter“ koje je ovo Tužilaštvo provodilo u koordinaciji sa MUP-om USK, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-bezbjedonosna agencija BiH.

Oni su u julu 2021.godine uhapšeni, kada im je određen i pritvor.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.