UIO BiH nedostaje 400 RADNIKA – Problemi i sa smještajem: Pojedini objekti gdje rade carinici se RUŠE

UIO BiH nedostaje 400 RADNIKA – Problemi i sa smještajem: Pojedini objekti gdje rade carinici se RUŠE

Prema posljednjim podacima trenutno u UIO BiH stalni radni odnos imaju 2.132 radnika, a prema odobrenom budžetu za zapošljavanje UIO bi mogla imati 2.591 službenika, što znači da je ta razlika nedostajućih radnika. Broj zaposlenih bi sada trebalo da bude veći nakon što je danas raspisan novi konkurs za  stotinak novih radnika.

“Moram reći da nas je tokom prošle godine napustilo 146 lica po raznim osnovama, veliki broj ljudi je otišao u penziju, ili su odlazili na neka druga radna mjesta, tako da se svake godine suočavamo s velikim odlivom kadrova. Jedan od razloga predstavljaju i plate, jer su prilično niska primanja za službenike koji imaju završene fakultete, dobro i bogato radno iskustvo. Očekujemo da bi se usvajanjem budžeta za 2023. godinu moglo govoriti i u rastu osnovice za obračun plata”, navodi Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Ovim bi, kaže Kovačević, jednim dijelom bilo nadomješteno sve ono što se dešava u prethodnom periodu kada je inflacija u pitanju.

“Moramo se požaliti i na  loše tehničke uslove, star vozni park. Te automobile ne voze funkcioneri u Upravi, već ih voze službenici, naši inspektori, koji pokrivaju područje od Banjaluke do Šamca. S druge strane i ostali regionalni centri takođe pokrivaju velika područja i ti automobili se koriste isključivo u svrhu odlaska na teren u kontrole”, ističe Kovačević.

Posebno navodi kako Uprava već godinama nema riješen problem smještaja.

“Za svega dva mjeseca moraju nam izaći službenici iz grupe za prinudnu naplatu koji se nalaze u prostorijama Glasa Srpske, objekta koji se ruši. Ne znamo u ovom trenutku gdje ćemo s tim službenicima, niti imamo sredstva planirana za najam novog smještaja. Prije sedam dana uputili smo dopis Ministarstvu finansija i trezora BiH i tražili da se hitno razmotri rješenje za smještaj službenika UIO u Banjaluci, u vidu novog objekta ili osiguranja potrebnih sredstava za najam”, ističe Kovačević.

Govoreći o izboru novog direkora UIO Kovačević je naveo da radnike zanimaju samo to da imaju dobre uslove za rad, dobre plate i da mogu dati možta tako i bolji doprinos.

“Prikupljenih gotovo 10 milijardi poreza u prošloj godini govori da je riječ o instituciji koja zaista osigurava fiskalnu stabilnost za sve nivoe vlasti i prostorije u kojima radimo, posebno u Banjaluci su zaista katastrofalne. I u tom kontekstu očekujemo od svih u ovoj državi, ne samo novog direktora, da se više pažnje posveti ovoj instituciji, koja osigurava novac za funkcionisanje svih nivoa vlasti”, navodi Kovačević.

Kada su u pitanju prihodi u 2023. godini, u prva dva mjeseca, UIO je prikupila milijardu i 442 miliona maraka, što je za 120 miliona maraka ili 8,4 odsto veća u odnosu na isti period prošle godine i prema projekcijama iz UIO BiH značajno više biće premašen iznos prikupljenih sredstava u ovoj godini u odnosu na prethodnu.

autor:agencije, foto: Faktormagzin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.