Ustavni sud BiH odbacio apelaciju Komšića i Džaferovića

Ustavni sud BiH odbacio apelaciju Komšića i Džaferovića

Amandani na Ustav FBiH i izmjene Izbornog zakona BiH su u skladu sa Ustavom BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na planeranoj sjednici utvrdio je da su amandmani na Ustav FBiH i izmjene Izbornog zakona BiH, koje je 2. oktobra prošle godine proglasio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

Kako je saopštio Ustavni sud BiH utvrđeno je da su amandmani i izmjene Izbornog zakona u skladu sa čl. I/2, II/2, II/4. i III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, čl. 5. i 7. Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 25. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.

„Ova odluka će biti objavljena nakon što sudije koje su najavile izdvojena mišljenja dostave svoja mišljenja, a najkasnije u roku od 15 dana, u skladu sa članom 43. Pravila Ustavnog suda BiH“, navodi se u saopštenju.

Svetosavska nagrada u skladu s principom konstitutivnosti naroda

Osim toga odlučujući o o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 21. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 63/20), člana 140. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 81/22) i člana 17. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 92/20), utvrdio da su osporeni članovi citiranih zakona u dijelu u kojem se propisuje Svetosavska nagrada u skladu s principom konstitutivnosti naroda iz Preambule Ustava Bosne i Hercegovine, kao i s pravom na zabranu diskriminacije.

autor:unaworld.com foto:unaworld.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.