Usvojen drugi rebalans budžeta Republike Srpske

Usvojen drugi rebalans budžeta Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas, po hitnom postupku, drugi rebalans budžeta za ovu godinu od četiri milijarde i 510 miliona KM počela je danas u Banjaluci.

 

Drugi rebalans budžeta usvojen je sa 52 glasa za, protiv nije bio niko.

Poslanici su po hitnom postupku usvojili i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za ovu godinu kojim se vrši usklađivanje budžetskog okvira.

Drugi rebalans budžeta Republike Srpske za ovu godinu iznosi četiri milijarde i 510 miliona KM i predstavlja uvećanje od 128 miliona KM, odnosno 2,9 odsto u odnosu na prvi rebalans budžeta za ovu godinu.

– Predloženi drugi rebalans budžeta je za 486 miliona KM viši u odnosu na budžet za ovu godinu, a razlog donošenja drugog rebalansa je usklađivanje prihoda i rashoda – rekla je ministarka finansija Zora Vidović.

Razlog donošenja drugog rebalansa je usklađivanje prihoda i rashoda.

Uvećanje prihoda uslijedilo je zbog značajno visoke inflacije, povećanja koeficijenata raspodjele indirektnih poreza i povećanja privredne aktivnosti, praćene visokom pokrivenošću uvoza izvozom.

Prije glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda 36. posebne sjednice, svečanu zakletvu je položila Nevenka Marilović kojoj je Narodna skupština Republike Srpske, na osnovu odluke Centralne izborne komisije BiH, potvrdila mandat narodnog poslanika nakon što je konstatovan prestanak mandata Kostadinu Vasiću.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.