VEZALA KOSU U REP A POLICIJA JE IZREŠETALA: Još jedno brutalno ubistvo devojke, 6 METAKA u grudi, lice i vrat! IRAN U HAOSU

VEZALA KOSU U REP A POLICIJA JE IZREŠETALA: Još jedno brutalno ubistvo devojke, 6 METAKA u grudi, lice i vrat! IRAN U HAOSU

Nekoliko dana nakon što je iranska moralna policija pretukla na smrt 22-godišnju Mahsu Amini jer nije nosila hidžab po pravilima, u masovnim protestima koji su izbili posle njene smrti poginula je, pored ostalih i 20-godišnja Hadis Nadžafi.

Nju su iranske snage bezbednosti izrešetale proteklog vikenda na nednom od protesta zbog smrti Amini. Nadžafi je ubijena sa šest hitaca u grudi, lice i vrat.

Po društvenim mrežama kruži snimak na kome se vidi devojka kako veruje rep dok se priprema da se priključi grupi demonstranata u Karadžu. Devojka nije Nadis Nadžafi, navode iz BBC-a već neimenovana Iranka koja je rekonstruisala kobnu pucnjavu.

Nakon toga je ubijena, a zbog svega je prozvana „devojka sa konjskim repom“ i postala je još jedan simbol otpora režimu.

Smrt Mahse Amini izazvala je žestoke proteste u Iranu a veličina i silina protesta kao da su iznenenadili iranske zvaničnike koji su obećali „nezavisnu“ istragu smrti Amini.

Policija je prvobitno saopštila da je preminula od srčanog udara, ali je njena porodica demantovala te izveštaje navevši izjave očevidaca koji su videli kako je policija tuče u kombiju. Na viralnim snimcima koji kruže mrežama vidi se Amini u bolnici na aparatima, sa zavijenom glavom i krvavim uvetom.

– U Iranu je ubijena Hadis Najafi. Šest metaka u grudi, lice i vrat. Imala je 20- godina i izašla na proteste zbog ubijanja Mahse Amini. Juče je vezala kosu i odvažno krenula u borbu protiv diskriminacije, ugnjetavanja i ugrožavanja žena. Danas je ubijena – samo je jedna od mnogobrojnih objava na Tviteru.

Njena smrt izazvala je bes javnosti i masovne proteste u kojima je ubijeno najmanje 40 demonstranata. Naročito su se žene istakle u ovim protestima paljenjem hidžaba i sečenjem kose.

Policija svim sredstvima pokušava da uguši proteste, ali bes javnosti kao da jača.

Stroga pravila o obaveznom nošenju hidžaba u javnosti na snazi su od 1983. godine.

autor: kurir.rs, foto:Tviter

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.