Vlada Srbije donijela zaključke nakon masakra u školi: Ovo su odluke

Vlada Srbije donijela zaključke nakon masakra u školi: Ovo su odluke

Vlada Srbije danas je donijela odluku o proglašenju tri dana žalosti na teritoriji Srbije – sutra, u subotu i nedjelju, te usvojila 10 zaključaka nakon masakra u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu u kojem je ubijeno osam učenika te škole i čuvar.

Sjednica Vlade započela je minutom ćutanja za sve žrtve stravičnog masakra, a usvojeni su zaključci koje je juče predstavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Prvi zaključak predstavlja moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja (odobrenja za nabavku oružja, oružnih listova i slično) na dvije godine.

U roku od tri mjeseca, MUP će izvršiti reviziju svih izdatih dozvola za držanje oružja, a u roku od šest mjeseci kontrolu lica koja imaju dozvole da drže oružje, pogotovo ispunjenje zakonskih uslova za bezbjedan smještaj i čuvanje oružja i odvojeno čuvanje municije.

MUP će u istom roku izvršiti i uvid u to da li je na adekvatan način spriječen pristup oružju i municiji maloljetnicima i drugim neovlaštenim licima.

Predmet kontrole MUP-a u naredna tri mjeseca biće i rad svih streljana. Nakon toga, u saradnji sa Ministarstvom pravde, u roku od mjesec dana, biće priređeni propisi o uslovima i načinu korištenja streljana, uključujući zabranu pristupa maloljetnim licima.

Ministarstvo pravde će pripremiti izmjene Krivičnog zakonika, kojima bi se propisala krivičnopravna odgovornost za lica koja omoguće maloljetnim i drugim neovlaštenim licima da dođu u posjed vatrenog oružja i koja maloljetna i druga neovlaštena lica obučavaju da rukuju vatrenim oružjem.

Ministarstvo pravde će razmotriti i mogućnost izmjena Krivičnog zakonika kako bi se starosna granica za krivičnopravnu odgovornost maloljetnih lica snizila sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda.

Bitno je napomenuti, navodi se u saopštenju, da je Ministarstvo pravde već preduzelo prve korake po ovom pitanju, tako što je uputilo dopis Evropskoj komisiji.

Ministarstvo pravde i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija će u roku od mjesec dana razmotriti mogućnost pooštravanja sankcija za nepoštovanje propisanih obaveza pružalaca medijskih usluga, uključujući internet i druge elektronske platforme, kao i društvene mreže.

To se tiče zabrane programskih sadržaja kojim se ističe i podržava nasilje, kriminalno i drugo nedozvoljeno ponašanje, emitovanje scena brutalnog nasilja i drugih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika.

U roku od mjesec dana, Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo zdravlja pripremiće propise kojima će se omogućiti uvođenje obaveznih testova za narkotike u srednjim školama i u osnovnim školama za učenike sedmog i osmog razreda.

Vlada će u roku od 10 dana formirati Savjet za sprečavanje vršnjačkog nasilja koji će, između ostalog, obezbijediti organizovanje mobilnih timova za vršnjačko nasilje kroz protokole između centara za socijalni rad i drugih službi (obrazovne i zdravstvene ustanove, policija).

Oni bi hitno reagovali na slučajeve vršnjačkog nasilja i u konsultacijama sa sindikatima prosvjetnih radnika i udruženjima roditelja učenika razmotrili cjelishodnost donošenja mjere zabrane upotrebe mobilnih telefona u školama.

Vlada će takođe u roku od 10 dana, formirati Radnu grupu za bezbjednost djece na internetu, koja će razmotriti uvođenje mjere zabrane pristupa sajtovima (DarkNet i slično), a koji sadrže savjete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje.

Vlada je uputila izraze najdubljeg saučešća svim porodicama preminulih u jučerašnjem tragičnom događaju.

U pucnjavi u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu juče je ubijeno osmoro djece i jedan radnik obezbjeđenja, a šestoro djece i jedan nastavnik te škole su ranjeni. Policija je uhapsila četrnaestogodišnjeg K.K. koji je počinio taj zločin.

autor:ATV foto:ATV

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.