Vlada Srpske usvojila izvještaj SB UN-a: Bavi se rezultatima izbora u BiH

Vlada Srpske usvojila izvještaj SB UN-a: Bavi se rezultatima izbora u BiH

Vlada Republike Srpske usvojila je Dvadeset i osmi izvještaj Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija koji je, u ime Republike Srpske kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, generalnom sekretaru UN i zemljama članicama Savjeta bezbjednosti, uputio predsjednik Vlade Republike Srpske.

 

Dvadeset i osmi izvještaj Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN odnosi se na period maj 2021 – oktobar 2022. godine i u njemu, kao i u svojim dosadašnjim izvještajima, Vlada Republike Srpske izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH, a u cilju razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Savjeta bezbjednosti i međunarodne zajednice.

U prvom dijelu, Izvještaj se bavi rezultatima izbora u BiH održanih 2. oktobra 2022. godine, uključujući uspjeh aktuelne vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, koji su dokazali podršku birača iz Republike Srpske njenoj energičnoj odbrani Dejtonskog sporazuma. U ovom dijelu Izvještaj govori i o izboru dva političara u Predsjedništvo BiH koji rade na ukidanju Dejtonskog sporazuma, što je za žaljenje, uskraćivanju predstavljanja Hrvatima u Predsjedništvu BiH i nalogu Centralne izborne komisije za ponovno brojanje rezultata izbora za predsjednika Republike Srpske.

U drugom dijelu, objašnjava se zašto je poštovanje Dejtonskog sporazuma od suštinskog značaja za uspjeh BiH s obzirom na njenu tragičnu istoriju. Takođe se konstatuje da mnogi uspješni demokratski sistemi predviđaju regionalnu autonomiju i nacionalna prava. Naglašava se posvećenost Republike Srpske Dejtonskom sporazumu i potreba da međunarodna zajednica i bošnjačko rukovodstvo u BiH prestanu da napadaju Sporazum i prihvate ga kao ključ budućnosti BiH.

U trećem dijelu naglašava se da bezbjednost u BiH nije ugrožena uprkos neodgovornoj retorici pojedinih bošnjačkih političara, te da je uzbunjivanje javnosti zbog bezbjednosne situacije u BiH ciničan politički trik. Takođe se ističe da Republika Srpska dosljedno isključuje svako pribjegavanje nasilju i da nema planove za otcjepljenje.

Četvrti dio Izvještaja bavi se štetnim posljedicama koje djelovanje Kancelarije visokog predstavnika (OHR) i dalje ostavlja u BiH. Objašnjava se po čemu su diktatorska ovlašćenja koja je OHR prigrabio očigledno nezakonita i zašto odluke njemačkog diplomate Kristijana Šmita flagrantno krše Dejtonski sporazum. U ovom dijelu navodi se i zašto žestoko odbijanje bošnjačkih stranaka da prihvate Šmitovu odluku pomaže da se razotkrije nelegitimnost OHR-ovih ovlašćenja. Štaviše, konstatuje se sve veća podrška zatvaranju OHR-a i pozivi OHR-u da se konačno odrekne prigrabljenih diktatorskih ovlašćenja.

Konačno, u petom dijelu pozdravlja se nedavna odluka Evropske komisije kojom se preporučuje da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU i naglašava podrška Republike Srpske evropskim integracijama BiH.

Dvadeset i osmi Izvještaja Republike Srpske Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija dostupan na internet stranici Vlade Republike Srpske.

(Agencije)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.