Vučić: Priština ugrožava stabilnost, Beograd neće dozvoliti progon i ubijanje

Vučić: Priština ugrožava stabilnost, Beograd neće dozvoliti progon i ubijanje

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da prijetnje Prištine da će nastaviti sa akcijom o automobilskim tablicama ugrožavaju stabilnost, mir i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali da Srbija neće dozvoliti progon i ubijanje Srba.

 

Vučić je, nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosmeta i sjednice Savjeta za nacionalnu bezbednost Srbije u Beogradu, rekao na pres-konferenciji da je Srbima na Kosovu i Metohiji rečeno da je država Srbija tu kada im je teško i da će uz svoj narod biti u potpunosti.

On je naveo da je prije nekoliko dana dobio demarš, odnosno usaglašene stavove zemalja Kvinte i EU gdje se u tački dva o tablicama kaže da „Srbija treba da razumije da je akcija Prištine o tablicama legitimna, u skladu sa sporazumima, ali je problem sa rokovima“.

Vučić je istakao da im je rekao da je to notorna laž i da obmanjuju javnost, te da na to nemaju pravo ni po jednom sporazumu.

Prema njegovim riječima, to se radi da se pokaže da je Priština „suštinski dobra, ali da nije možda dobar trenutak, i da je potrebno da svi Srbi imaju prištinske tablice, jer oni podržavaju nezavisno Ksoovo“, iako ne postoji takav međunarodni akt.

Vučić je rekao da su KS tablice statusno neutralne, i na tome Srbija i insistira, ali oni ne daju i traže samo RKS, tablice samozvanog Kosova, koje nisu statusno neutralne.

„Izmislili su legalitet i legitimtet nepostojeće odluke, nepostojećeg papira, to što priča Kvinta, EU, Priština, to ne postoji i ne piše nigde. Ukazao sam im na to, nisam ni dobio odgovor, baš ih briga, u mogućnosti su da budu bahati“, rekao je Vučić.

On je podsjetio da su Srbi rekli da će demokratski, na miran način pružiti svku vrstu otpora prištinskim vlastima.

„Plan Prištine je da puste izlazak Srba sa KM tablicama sa Kosova, a da im ne dozvole da se nikada vrate, ali će naići na demokratski otpor srpskog stanovništva, a Srbija neće dozvoliti progon i ubijanje svog naroda“, istakao je Vučić, koji se jutros sastao sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

(agencije, foto: Tanjug)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.