Vučić u UN: Mnogi u ovoj sali i danas imaju problem sa poštovanjem teritorijalnog integriteta Srbije

Vučić u UN: Mnogi u ovoj sali i danas imaju problem sa poštovanjem teritorijalnog integriteta Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je sinoć na Generalnoj debati svjetskih lidera u Ujedinjenim nacijama da nažalost tu niko nikog ne sluša i ne teži stvarnim dogovorima i rešavanju problema, već skoro svi vode računa samo o svojim interesima nerijetko gazeći principe međunarodnog prava i Povelju UN.

 

Vučić je rekao da globalni izazovi sa kojima se suočavamo prijete da iz temelja izmjene međunarodnu bezbjednosnu arhitekturu i ugroze uspostavljeni međunarodno pravni poredak.

Ovako složena vremena, zahtijevaju puno mudrosti i zajedništva kako bismo sačuvali mir kao apsolutno najznačajniju tekovinu utkanu i u same osnove organizacije Ujedinjenih nacija, kaže Vučić.

Predsjednik Vučić rekao je da će zbog ograničenog vremena, danas preskočiti teret formalnosti, kurtoazna obraćanja, pozdravljanje prisutnih i odsutnih i govoriti direktno o suštini onoga zbog čega smo se sastali.

„Ja sam ovdje po ko zna koji put. Težina trenutka u kojem se nalazimo obavezuje me da sa vama podijelim teške riječi, ali istinite. Sve ovo što danas radimo djeluje impotentno i blijedo. Naše riječi odzvanjaju šuplje i prazno spram stvarnosti sa kojom smo suočeni. A ta stvarnost je da ovdje zapravo niko nikoga i ne sluša, niko ne teži stvarnim dogovorima i riješavanju problema i skoro svi vode računa samo o zadovoljavanju svojih interesa, nerijetko gazeći u tom procesu osnovne principe međunarodnog prava, bacajući pod noge Povelju UN i druge dokumente na kojima je ova organizacija zasnovana. Za to nije kriv ni Antonio Gutereš ni bilo ko iz UN, već one sile koje ne vode računa ni o čemu osim o zadovoljenju sopstvenih političkih, ekonomskih i na žalost, vojnih ciljeva“, rekao je Vučić u UN-u.

Dodao je da smo svjedoci da doba u kojem živimo odlikuje usložnjavanje globalne geopolitičke situacije.

„Naša generalna debata održava se u uslovima narušenog svjetskog mira, u mjeri koja nije viđena još od Drugog svjetskog rata i od vremena osnivanja Ujedinjenih nacija. Globalni izazovi sa kojima se suočavamo prijete da iz temelja izmene međunarodnu bezbjednosnu strukturu i ugroze uspostavljeni međunarodno pravni poredak. Ovako složena vremena, zahtijevaju puno mudrosti i zajedništva kako bismo sačuvali mir kao apsolutno najznačajniju tekovinu utkanu i u same osnove organizacije Ujedinjenih nacija“, kaže Vučić.

Vučić je izneo viđenje Srbije o pet ključnih izazova sa kojima je svijet suočen.

1. Povratak miru i očuvanje globalne stabilnosti;
2. Očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država, članica ove organizacije, kao ključnog principa međunarodnog javnog prava i odnosa među državama;
3. Energetska bezbjednost u uslovima globalne krize;
4. Finansijska sigurnost siromašnih i zemalja u razvoju;
5. Snabdijevenost hranom u uslovima ratom presječenih globalnih linija snabdijevanja;

„Aktuelni globalni uslovi sve češće nas opominju da princip mirnog riješavanja sporova nema alternativu. Ovo načelo aktuelnije je danas više nego ikada i najbolje je opisano u preambuli Povelje Ujedinjenih nacija u kojoj se poziva: „Da budemo tolerantni i da zajedno živimo u miru jedni sa drugima kao dobri susedi“. Odricanje od upotrebe sile i mirno riješavanje sporova stubovi su na kojima se zasniva svjetska stabilnost, ali oni moraju biti praćeni principima poput neselektivnog poštovanja Povelje Ujedinjenih nacija, primjene obavezujućih rezolucija Savjeta bezbjednosti UN i osnovnih načela važećeg međunarodnog javnog prava“, naglasio je predsjednik Srbije.

„Mnogi u ovoj sali i danas imaju problem sa poštovanjem teritorijalnog integriteta Srbije“

Vučić je rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet svih država članica UN, uključujući i teritorijalni integritet Ukrajine.

„Na taj način, ponašali smo se odgovorno, ozbiljno u ovom visokom domu. Od mnogih govornika čuli smo priče o agresiji i narušavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, mnogi kažu da je to prvi sukob na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata. Ali istinu da je prvi put narušen integritet jedne zemlje u Evropi i to, Srbije koja nije izvršila napad na bilo koju drugu suverenu zemlju se uporno prećutkuje. Tražimo jasan odgovor na pitanje koje već godinama postavljam mojim sagovornicima, liderima mnogih zemalja – u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji je grubo narušen, a čemu mnogi od Vas daju međunarodno priznanje i legitimitet? Nikada ni od koga nisam dobio racionalan odgovor na to pitanje“, istakao je Vučić obraćajući se u Ujedinjenim nacijama.

Podsjetio je da Srbija nije nogom kročila na tuđu teritoriju, niti ugrozila teritorijalni integritet ma koje suverene države, da bi bilo ko protiv nje intervenisao ili proveo agresiju, onako kako je to učinjeno 1999. godine.

„To ipak nije spriječilo 19 NATO zemalja da napadne jednu suverenu zemlju i to bez odluke Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. To što je po završetku oružanog sukoba potpisan sporazum sa NATO čije odredbe su predviđale usvajanje rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244, a kojom je potvrđen i garantovan djelimični suverenitet i potpuni teritorijalni integritet Srbije, nije spriječilo mnoge države Zapada da priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti „Kosova“ iznova pogaze teritorijalni integritet naše zemlje i povelju UN“, naveo je Vučić.

Napomenuo je da upravo zbog ovakvog iskustva kroz koje je Srbija prošla i još uvijek prolazi, je uvjeren da ima puno pravo da na ovom mjestu citira riječi Martina Lutera Kinga – „Nepravda učinjena bilo gdje je ujedno i prijetnja pravdi svuda“ (Injustice anywhere is threat to justice everywhere).

„Ove riječi stoje kao podsjećanje, ali i opomena svima nama“, istakao je Vučić.

„Bez obzira na to što još uvijek i sami osjećamo posljedice grubog kršenja osnovnih odredbi međunarodnog javnog prava, mi od temeljnih principa Ujedinjenih nacija ne odustajemo. Nastavićemo da se zalažemo za dosljedno poštovanje načela nepovredivosti granica, uvažavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i svih ostalih država članica Ujedinjenih nacija. Uprkos ovakvom našem stavu, mnogi u ovoj sali i danas imaju problem sa poštovanjem teritorijalnog integriteta Srbije. Pitate se zašto? Zato što oni posjeduju silu, a mi smo u njihovim očima mali i slabašni. Međutim, kao što ste mogli da čujete, mi ipak imamo snage da na ovom mjestu iznesemo istinu“, rekao je Vučić.

Ohrabruje što se broj zemalja koje podržavaju poziciju Srbije uvećao

Predsjednik Srbije je istakao da posebnu zahvalnost dugujemo svim onim državama članicama Ujedinjenih nacija, a one u ovom trenutku čine neupitnu većinu u ovoj Skupštini, koje podržavaju teritorijalni integritet Republike Srbije, posebno na prostoru i teritoriji Kosova i Metohije.

„Dodatno ohrabruje što se broj zemalja koje podržavaju pozicije Srbije uvećao u periodu između održavanja dve sednice, što je trend koji se mora nastaviti, jer je od posebnog značaja da ostanemo vjerni osnovnim principima utkanim u Povelju Ujedinjenih nacija, poput načela nepovrijedivosti granica“, ocijenio je.

Predsjednik kaže da Republika Srbija i on kao njen predsjednik, veoma strpljivo i sa mnogo dobre volje traga za kompromisom u vezi sa Kosovom i Metohijom, pod pokroviteljstvom Evropske unije, a u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

„To je težak proces, on traje već duže od deset godina, ali mi ne vidimo alternativu. Bolje je sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati. Uvjeren sam da ćemo doći do obostrano prihvatljivog rješenja, zasnovanog na kompromisu, zato što je to apsolutno jedini način da postignemo naš cilj, a to je uspostavljanje dugotrajnog mira, kao preduslova prosperitetnog života za Srbe i Albance na našim prostorima. Sve druge opcije smo već istrošili i bar što se tiče Srbije ne želimo ni u snu da se vraćamo na staze sukoba, konflikta i krvoprolića“, napomenuo je Vučić.

On kaže da region Balkana ne može da podnese još jedan sukob.

„Ja se uzdam da ćemo u tom naporu imati dobru volju i razumijevanje naših međunarodnih partnera, zato što i oni dobro znaju da su neke ranije odluke njihovih vlada bile loše i da nisu radile za budućnost našeg regiona i svjetskog mira. Beograd ovaj proces vodi u veoma kompleksnim okolnostima u kojima je prisutan hibridni rat i prljava kampanja u dijelu međunarodne javnosti protiv naše zemlje na različitim poljima. Dovoljno je da vas samo podsjetim na citate i navode svjetskih medija da će Srbija napasti svoje susjede i da predstavlja prijetnju po regionalnu stabilnost. Naravno, to se nikada nije dogodilo, i to je bila samo jedna u nizu brojnih laži protiv Republike Srbije“, istakao je predsjednik Srbije.

Srbija je bila i biće faktor stabilnosti u cijelom regionu

Dodao je da je Srbija okarakterisana kao potencijalni faktor destabilizacije u regionu, samo zato da ne bi govorila istinu – i da princip nepovredivosti granica mora podjednako da važi za sve.

„Srbija je bila i biće faktor stabilnosti u cijelom regionu. Srbija, uprkos mnogim neistinama i falsifikatima, podržava Dejtonski mirovni sporazum – teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i integritet Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine. I zato što je smatrala da politika sankcija koje su danas uvedene protiv Ruske Federacije nikome ne može donijeti dobre rezultate“, kaže Vučić.

On je napomenuo da smo mi, s druge strane, uvjereni da narodi Balkana imaju kapacitet da nastave suživot u budućnosti kao prijatelji i partneri koji imaju zajedničku viziju članstva u ujedinjenoj Evropi.

„To dobro znam, zato što smo već prevazišli mnoge barijere koje su između naših naroda stajale godinama i koštale su nas hiljada života i protraćene budućnosti. Srbija i Albanija, na primjer, danas imaju najbliže i najprijateljskije odnose u cijeloj svojoj viševjekovnoj zajedničkoj istoriji na prostoru Balkanskog poluostrva“, istakao je Vučić.

Napomenuo je da je bilo potrebno samo da trezveno i pragmatično razgovaramo o našoj budućnosti, a ne o našoj prošlosti, da razgovaramo o tome kako da riješimo probleme koji muče naše ljude, naše kompanije, radnike, studente i preduzetnike.

„Mnogo smo diskutovali i sami smo došli do brojnih rješenja koja su već ukinula barijere koje su između nas postojale bez ikakvog racionalnog razloga. Prije svega u ekonomiji, trgovini i protoku ljudi i kapitala. Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija već tri godine sprovode projekat „Otvoreni Balkan“ koji ima jasnu ideju – otvoriti region za ljude, za robu, usluge, za kapital i kompanije, da bismo dobili područje koje će trajno biti oslobođeno tenzija, napetosti i konflikta“, napomenuo je.

Kako je istakao, pored neupitne zajedničke ekonomske koristi koju ova inicijativa sa sobom donosi, ona ima i širu dimenziju, prije svega u spajanju ljudi različitih kultura i promocije diverziteta, što svakako doprinosi opštem razvoju društava u ovom dijelu Evrope.

Prema njegovim riječima, Srbija i na ovaj način, zapravo, nastavlja da doprinosi miru, stabilnosti i procesu pomirenja u regionu, a čime svakako daje značajan doprinos i bezbjednosti na globalnom nivou.

„Imali smo za to i inspiraciju u rečima jednog od najvećih diplomata u istoriji i velikog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Daga Hamaršelda da ova organizacija „nije kreirana da ljudsku vrstu odvede u raj, već da čovječanstvo spasi od pakla“, rekao je predsjednik Srbije.

Izazovi kakve u ovom vijeku nismo očekivali

Vučić je istakao da tek što smo suzbili globalnu pandemiju, već smo se suočili sa novim izazovima kakve u ovom veku nismo očekivali.

„Dok kao čovječanstvo, korak po korak, ubrzano napredujemo na tehnološkom planu, pred nama su se pojavili egzistencijalni problemi poput energetske bezbjednosti, finansijske sigurnosti država u razvoju, ali i poremećaja u lancu snabdijevanja osnovnim životnim namirnicama. Solidarnost koja je bila neophodna u borbi protiv pandemije, u još većoj mjeri je potrebna danas kada su ugrožene osnovne potrebe ljudi za hranom i energentima“, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Republika Srbija svoju energetsku bezbijednost posmatra kao neodvojivi dio nacionalne sigurnosti i kao ključni preduslov za nastavak ekonomskog razvoja i napretka zemlje.

„Nastojimo da obezbijedimo kontinuitet snabdijevanja energentima, ali dijelimo zabrinutost zbog aktuelnih geopolitičkih izazova koji ugrožavaju svjetsku i evropsku energetsku stabilnost. Ostajemo posvećeni pronalaženju rješenja koja bi mogla da imaju transformacionu snagu u pokušajima da postignemo regionalnu i evropsku energetsku sigurnost. Želio bih da naglasim da je Republika Srbija uspjela da tokom aktuelne krize sačuva kontinuitet u snabdijevanju energentima. Ipak, ostajemo vitalno zainteresovani za diversifikaciju izvora snabdijevanja, dodatna ulaganja u energetsku infrastrukturu, ali i u brži i efikasniji razvoj kapaciteta zasnovanih na obnovljivim izvorima snabdijevanja“, poručio je Vučić.

Podsjetio je da je upravo u Ujedinjenim nacijama tekuća dekada nazvana decenijom „održivije i otpornije budućnosti, djelovanja i transformacije“.

„Ona to mora i da ostane, ali u malo bržem ritmu! Neravnomjeran razvoj, ali i finansijska ugroženost zemalja u razvoju, prouzrokuju dodatna društvena raslojavanja i neminovno vode ka novim antagonizmima. Ravnomjeran razvoj ne smije biti ograničen, niti uslovljen ni geografski ni politički, već mora biti omogućen svim ljudima bez obzira na etničku, rasnu, kulturnu i versku pripadnost“, napomenuo je.

Govoreći o izazovima, istakao je da je pred nama još jedan veoma važan izazov koji zajedničkim snagama moramo da prevaziđemo, a to je iznalaženje najefikasnijeg načina da se izbjegnu posljedice koje aktuelna međunarodna kriza ostavlja po globalnu sigurnost snabdijevanja hranom.

„Razvoj situacije je izuzetno alarmantan, a realnost je da smo pogođeni svi, bez izuzetka. Sigurnost snabdijevanja hranom mogla bi da bude ugrožena i u našem dijelu Evrope, a stanje na kontinentima poput afričkog prijeti da bude poražavajuće. Rastuća cijena hrane i njena dostupnost postale su dodatni problem. Zadatak svih nas je da pronađemo operativna i efikasna rješenja koja nikoga neće izostaviti. Na nama državama, kao najznačajnijim međunarodnim subjektima, je da se pojedinačno uključimo u koordinaciju mjera, prije svega doprinoseći ovom plemenitom zadatku na nacionalnom nivou, kako bismo sačuvali ono najvrijednije – ljudske živote i njihovo dostojanstvo“, naglasio je Vučić.

Tema ovogodišnje Generalne debate, kako kaže, nas upozorava na dragocjenost trenutka i povezanost izazova na međunarodnom planu.

„Krize sa kojima se suočavamo nas podsjećaju na važnost otvorene komunikacije. Ne treba mnogo mudrosti da bismo zaključili da se izazovi savladavaju uspješno samo ukoliko se pravilno uoče njihovi uzroci. Svjedoci smo da svako ignorisanje problema i manjak komunikacije među zemljama samo ukrupnjava i usložnjava situaciju. Srbija smatra da je imperativ da aktuelni izazovi ni na koji način ne smiju produbiti podjele u svijetu, a da već očigledna i tendenciozna polarizacija na globalnom planu treba da ustupi mjesto principima multilateralizma“, rekao je Vučić.

On je istakao da Republika Srbija učestvuje u kolektivnim naporima za dostizanje ciljeva održivog razvoja i sprovođenje Agende 2030.

„Srbija dijeli viziju generalnog sekretara o budućnosti globalne saradnje na način kako je to utvrđeno „Našom zajedničkom agendom“ i snažno podržava inkluzivan, umrežen i efikasan multilateralizam, kao najbolje sredstvo za odgovor na najhitnije izazove čovečanstva“, napomenuo je Vučić.

Prema njegovim riječima, mltilateralizam, kolektivna akcija i zajednička odgovornost su neizostavni elementi naših dosadašnjih diskusija, ali polazna osnova svakog takvog konstruktivnog angažmana je solidarnost.

„Na kraju, želim da potvrdim da će Republika Srbija nastaviti da bude pouzdan partner u ostvarivanju zajedničkih ciljeva definisanih u okviru Ujedinjenih nacija čvrsto vjerujući da je to najbolji put kojim možemo izgraditi bolji svijet za nas i naše buduće generacije. Ali ne smije da zaboravimo da su Ujedinjene nacije snažne onoliko koliko poštujemo zajednički usaglašene odluke i akte ove organizacije“, rekao je Vučić.

Na kraju obraćanja još jednom je podvukao da je jedini standard koji mora da se sled jeste Povelja UN.

„Nadam se da će pravila važiti za sve na ovom svijetu. Živjela Srbija!“, poručio je predsjednik Vučić.

(Sputnjik, foto: AP)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.