“Za godinu dana kompletan projekat mosta na Savi”

“Za godinu dana kompletan projekat mosta na Savi”

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da za godinu dana treba da bude završen kompletan projekat kada je riječ o mostu na Savi i izgradnji brzog puta sa hrvatske strane.

Cvijanovićeva je pojasnila da to znači povezivanje auto-puta preko već izgrađenog mosta sa brzim putem i onda dalje sa auto-putem.

“To jeste strateški važno i definisano u strateškim planovima i Republike Srpske, ali i u okviru BiH u strategiji koja tretira infrastrukturne saobraćajne projekte. To je jedan od prioritetnih projekata, za nas žila kucavica, zato što je to za naše privrednike, prevoznike za naše građane, turiste i studente zaista izuzetno važno”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Zagrebu.

Ona je najavila da će o ovome razgovarati i sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, kao i o drugim otvorenim pitanjima koja treba, kako kaže, rješavati brzo.

“Mislim da smo mi ovdje danas u funkciji pravljena osnova za intenziviranje saradnje između drugih institucija i na liniji sam da to treba okončati vrlo brzo”, naglasila je Cvijanovićeva.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izrazio je očekivanje da će pristupna saobraćajnica sa hrvatske strane do mosta na Savi biti gotova.

On je napomenuo da je “unitaristička falanga u Predsjedništvu BiH onog vremena htjela minirati izgradnju Pelješkog mosta”, ali je sve to, kako kaže, “bio mokri barut”.

“Nije to imalo nikakvu energiju i kinetičku moć, ali barut je, pa su to htjeli opstruisati, pa su onda zagovarali tužbu pred sudom u Hagu i protiv je bio Milorad Dodik. Dodik se pozvao na vitalni interes srpskog naroda u BiH i imao je motive i mora imati motive, inače će ga njegov narod i birači proglasiti šarlatanom”, rekao je Milanović.

Milanović je naglasio da Dodik zastupa svoj narod, a ne Hrvate u Hrvatskoj, kao i da su motivi bili da se ta cesta izgradi što prije. “I tu smo ga malo zavaljali i pozivam da se to završi, a na kraju ga organizatori nisu pozvali ni na svečano otvaranje mosta. Mislim da je zaslužio, da tamo sjedi, čovjek bi se odazvao”, rekao je Milanović.

Svi radovi na strani BiH su okončani, i put i most, dok sa hrvatske strane nije završena pristupna saobraćajnica.

Most je dug 426 metara i ima po dvije trake u svakom smjeru. Izgradnja mosta je koštala 20 miliona evra, a pristupni brzi put na strani Hrvatske 70 miliona evra.

autor:banjaluka.net   foto:banjaluka.net

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.