“Zlatni ljiljan” se ubio nakon što ga je SIPA osumnjičila za zločin nad pripadnicima VRS

“Zlatni ljiljan” se ubio nakon što ga je SIPA osumnjičila za zločin nad pripadnicima VRS

Potporučnik Armije BiH i dobitnik priznanja “Zlatni ljiljan” M. K. (66) ubio se nakon što je Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) protiv njega pokrenula istragu za ratne zločine.

Kako navodi Una, M. K. se objesio na brdu Osmača, mjestu gdje su u julu 1995. godine ubijena dva zarobljena vojnika Istočnobosanskog korpusa VRS, zbog čega je bio na meti istražnih organa.

“M. K. je od SIPA dobio poziv za saslušanje u vezi sa ratnim zločinom, ubistvom dvojice zarobljenih pripadnika VRS u Osmači. I ranije je ispitivan u vezi s tim saslušan, ali kao svjedok, a sada je trebalo da bude saslušan kao osumnjičeni“, kaže izvor.

Dodaje da je M. K. nakon toga nestao. Ujutro 8. decembra otišao je iz kuće, pa su porodica i prijatelji krenuli u potragu za njim. Sutradan su im se pridružili policija, vatrogasci, ronioci, lovci…

Tri dana od njega nije bilo traga, sve dok lovci nisu pronašli njegovo tijelo obješeno o drvo u nedjelju ujutro u 7:45 sati. Tijelo je pronađeno na Osmači, koja je udaljena oko sedam kilometara od njegove kuće…

Iz MUP-a Unsko-sanskog kantona UNU-u je potvrđeno da je tijelo pronađeno u nedjelju, 11. decembra.

“Istragom je utvrđeno da se radi o samoubistvu”, saopšteno je iz MUP-a USK.

Inače, MK je bio pripadnik 511. brdske brigade, koja je djelovala u sastavu Petog korpusa Armije BiH. Iza njega je ostalo petoro djece, dva sina, tri kćerke i supruga.

Sahranjen je danas na džematskom groblju Stegarić u Bosanskoj Otoci, piše Una portal.

autor:una.world.com, foto. ilustracija

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.