AMERIČKI NOVINAR OBJAVIO ANALIZU: SAD bi mogle da se raspadnu do 2040. godine

AMERIČKI NOVINAR OBJAVIO ANALIZU: SAD bi mogle da se raspadnu do 2040. godine

U Sjedinjenim Američkim Državama mogao bi 2040. godine da izbije građanski rat koji bi doveo do raspada zemlje, smatra Mark Kac, kolumnista portala „Nešenal interest“ i profesor na Univerzitetu DŽordž Mejson.

– Kako se to može dogoditi?… Sjedinjene Američke Države će biti u procesu demografske tranzicije sa pretežno bijelog stanovništva na ne-bijelu populaciju 2040-ih. Bijeli Amerikanci, posebno konzervativni, neće pristati da dobrovoljno ustupe vlast većini sa drugom bojom kože. Umjesto toga, pokušaće silom da održe status kvo – svoju dominantnu poziciju u društv – pretpostavlja autor.

Kako je primijetio autor, u najgorem scenariju za Vašington građanski nemiri će dovesti do raspada države. To će omogućiti drugim velikim silama da popune vakuum nastao na međunarodnoj sceni padom Amerike, konstatovao je on.

– Gubitak teritorije, kao i krah vlade mogli bi da smanje ili čak liše zemlju sposobnosti da deluje kao velika sila. Ono što ostane moglo bi da bude podređeno drugim zemljama – smatra autor.

Ranije je kolumnista Blumberga Maks Hejstings pisao da je vjerovatnoća raspada SAD sada znatno veća nego na početku milenijuma. Prema anketama, 52 odsto birača bivšeg predsjednika Donalda Trampa bilo je za to da „republikanske“ države formiraju zasebne države. Istovremeno, 41 odsto ispitanika koji podržavaju aktuelnog lidera Džozefa Bajdena ima sličan stav u pogledu „demokratskih“ država, naveo je novinar. S druge strane, američki generali su u članku „Vašington posta“ predvidjeli mogući građanski rat u Americi poslije predsjedničkih izbora 2024. godine.

(Sputnjik)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.