Drevni običaj na Badnji dan: Znate li zašto večeras treba da isiječete glavicu luka na 12 dijelova?

Drevni običaj na Badnji dan: Znate li zašto večeras treba da isiječete glavicu luka na 12 dijelova?

Badnji dan i Božić su praznici za koje se vezuje mnogo narodnih običaja, a naročito je interesantan ovaj koji uključuje glavicu crnog luka.

Ovaj drevni običaj koristili su naši preci kako bi saznali kakvo ih vrijeme očekuje. Tako bi uveče na Badnji dan glavicu crnog luka isjekli na 12 dijelova. U svaki dio sipali bi malo soli i ostavili to na prozor da prenoći.

Svaki od 12 dijelova luka predstavlja po jedan mjesec u godini. Tako ujutro, na Božić, najstariji član porodice ustaje i razgleda ih. Oni dijelovi luka u kojima ima i vode su mjeseci koji će biti kišni. Suprotno tome, suvi dijelovi su i suvi mjeseci.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.