SAŠA TRIVIĆ NAJAVLJUJE: Rašće i plate u privredi!

SAŠA TRIVIĆ NAJAVLJUJE: Rašće i plate u privredi!

Ekonomski pokazatelji Republike Srpske su ohrabrujući i jako je bitno da RS razvija gasnu mrežu, posebno prema svom zapadnom dijelu, naglašava za Faktor predsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić. Osim energetske stabilnosti, privreda bi dobila i niže cijene energenata. Nafta, koja se dosta koristi bila bi zamijenjena plinom. Ne očekuje nestašice hrane s kojima se suočava Velika Britanija i još neke zemlje. Važno je, naglašava Trivić, i da je postignut dogovor o povećanju plata, a očekuje se i podrška Vlade u tehnološkom razvoju u realnom sektoru,

Kako biste ocijenili stanje u privredi Srpske u vrijeme još uvijek prisutne pandemije korona virusa?

TRIVIĆ: Stanje je bolje nego što smo očekivali. Evidentno je da su svi ekonomski pokazatelji rasli: promet, izvoz, plate itd. Sada imamo problem sa nedostatkom repromaterijala i negdje usporavanje automatske industrije u Evropi što može dovesti do loših rezultata, ali generalno – privreda ide u pravom smjeru.

Da li je i koliko globalna energetska kriza uticala na naš realni sektor?

TRIVIĆ: Energetska kriza najviše utiče na krajnjeg potrošača. Rast cijena energije – plina, nafte i struje će se „preliti“ na cijene finalnih proizvoda i to će sigurno dovesti do određene inflacije. Privreda do sada, u tom smislu, normalno funkcioniše sa povećanim prihodom od rasta cijena. Privreda nema zaliha kod sebe da bi mogla to amortizovati, nego mora prenijeti na potrošača.

Očekuje li nas nestašice hrane i s tim u vezi lančani rast cijena?

TRIVIĆ: Ovaj rast cijena nije vezan za nestašicu, nego je problem inflacija, problem poremećaja cijena u transportu. Za očekivati je da cijene i dalje pomalo rastu, ali nije za očekivati da dođemo u problem nestašice hrane. Nema nikakvih naznaka da je bila negdje nekakva suša, što bi moglo nešto poremetiti.

Kada bi se cijene mogle ustabiliti?

TRIVIĆ: Sigurno još pola godine će cijene biti gore-dole. Ali neki rast je zaustavljen. Pitanje je koliko dugo će biti na ovom nivou kada počnu padati, jer mislim da su neke cijene nerealno visoke.

A.J.

NIŽE CIJENE ENERGENATA

Bili ste u delegaciji Srpske tokom razgovora sa predstavnicima ruskog „Gasproma“. Šta će značiti sigurno snabdijevanje gasom za domaće privrednike

TRIVIĆ: Ono što je evidentno da naš „Gas RS“ ima ugovorene cijene do kraja godine. Ovo što je bilo u Rusiji su razgovori o novim cijenama. Naravno, još se ne znaju koje su to cijene i one će vjerovatno biti vezane za dogovor između Rusije i Srbije. Bitno je da dalje razvijamo gasnu mrežu. Mislim da su samo Zvornik i Bijeljina gasifikovani i trebalo bi što prije produžiti gasovod prema zapadnim dijelovima Republike Srpske čime bi privreda dobila i niže cijene energenata i neku stabilnost. Mi dosta koristimo naftu, dobro bi je bilo zamijeniti plinom.

OTVARANJE NOVIH RADNIH MJESTA

Koje mjere ćete predložiti Vladi za ekonomsku politiku 2022. godine?

TRIVIĆ: Ono što je privredi trenutno najvažnije je povećanje plata. Za svaki rast plata u privredi država na neki način učestvuje i mislim da smo postigli dogovor o tome. Druga najvažnija stvar je podrška tehnološkom razvoju. Samo kroz povećanje produktivnosti možemo držati rast plata i otvaranje novih radnih mjesta sa višim vrijednostima. To su dva najveća fokusa što se tiče pregovora sa Vladom. Digitalizacija, pojednostavljenje procedura, smanjenje parafiskalnih nameta, sve su to bitne stvari, ali ne toliko koliko rast plata

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.