10 SIMPTOMA RAKA! Onkolog Vladimir Kovčin otkrio koje ZNAKE ne smemo da zanemarimo – BOL I PROMUKLOST su jedni od njih

10 SIMPTOMA RAKA! Onkolog Vladimir Kovčin otkrio koje ZNAKE ne smemo da zanemarimo – BOL I PROMUKLOST su jedni od njih

Rak je veoma podmukla bolest jer nema specifične simptome, već oni mogu da se jave i kod drugih manje opasnih stanja i bolesti.

U slučajevima kada se dogodi da se kancer proširi i zahvati vitalne organe javlja se, na primer, bol, pojava krvi i disfunkcija organa.

10 simptoma raka koje ne smete zanemariti

Rak nema specifične simptome, ali postoje neki znakovi koji mogu da ukažu na malignu bolest. Neobjašnjiv bol, iznenadno krvarenje, promuklost koja ne prolazi, otoci i izrasline, neredovne stolice…

– Kada se pogleda, gotovo sve normalne pojave mogu biti povezane i sa karcinomima. Zbog toga je bitno odrediti kada se javljaju, koliko traju i da li se ponavljaju. Ne bi trebalo da smo karcinofobični, ali ne smemo ni da zanemarujemo znake koje nam organizam šalje – objašnjava prof. dr Vladimir Kovčin, supspecijalista onkologije, i otkriva nam neke moguće simptome raka.

Prof. dr Vladimira Kovčina, jedan od najpoznatijih srpskih onkologa, komentarisao je za Blic ženu i najčešće mitove o raku.

KRVARENJE

Pojava krvi u ispljuvku, stolici, mokraći ili neobjašnjiva ginekološka krvarenja zahtevaju razjašnjenje. Mogu biti vezana za banalna oštećenja krvih sudova, ali ukoliko se ponavljaju, potrebno je bez odlaganja konsultovati se sa lekarom. Kod malignih bolesti krvarenja se javljaju jer tumori stvaraju nove – svoje krvne sudove, ali i razaraju i urastaju u krvne sudove okolnih tkiva.

Neuredne stolice, pojava opstipacije i proliva je nešto na šta treba obratiti pažnju. Većini ljudi digestivni trakt i pražnjenje creva funkcioniše vrlo uredno. Ukoliko se jave neuobičajeni poremećaji, a pogotovo ako duže traju ili se pogoršavaju, neophodno je posetiti lekara i razjasniti uzrok

BOL

Bol je naš najbolji prijatelj jer nas opominje da se nešto dešava u našem organizmu. Javlja se u velikom broju bolesti, povreda, ali i normalnih stanja. Bol koji ne prolazi više dana i pored lekova za bolove zahteva da mu se razjasni uzrok dodatnim analizama. Isto tako, bol koji se ponavlja bez jasnog uzroka ne treba zanemarivati.

PROMENE NA MLADEŽIMA

PROMUKLOST

Promuklost koja traje duže i postaje sve gora s vremenom zahteva pregled. Pojava tumora na glasnim žicama ili u plućima remeti normalno funkcionisanje ovih organa i jedan je od najčešćih simptoma.

NEUROLOŠKI ISPADI

Ovi simptomi se relativno lako prepoznaju. Ima ih mnogo i povezani su sa poremećajem funkcije našeg mozga. Mogu se ispoljiti kao poremećaji motorike, ravnoteže, senzibiliteta, pa i ponašanja. Ponekad ih pre uoči rodbina pacijenta nego on sam. Posebno su važni kod pacijenata kod kojih je već dijagnostifikovan neki karcinom jer mogu da ukažu na metastaze u mozgu.

Limfne žlezde se normalno uvećavaju u slučajevima kada se naš organizam brani od nečega stranog. To mogu biti bakterije i virusi, ali i maligne bolesti. Uvećanje je posledica umnožavanja naših odbrambenih ćelija, ali može biti i posledica naseljavanja metastaza u njima. Uvećanje i dalje povećavanje limfnih žlezda, bez jasnog uzroka vezanog za infekcije, zahteva detaljniju proveru i biopsiju.

PARANEOPLASTIČNI SINDROMI

Maligni tumori deluju na organizam lokalno – tumorska masa raste, uništava lokalno tkivo, stvara nekrozu, krvarenje, infekcije. U isto vreme mogu delovati i sistemski na organizam tako što luče hormone i druge supstance koje nošene krvlju deluju na udaljene organe i sisteme. Jedna od sistemskih manifestacija tumora je i paraneoplastični sindrom. Paraneoplastični sindromi su velika grupa stanja, odnosno znakova i simptoma koji, kad se pojave, navode lekare na druga oboljenja. To može da dovede do, recimo, sniženih vrednosti šećera u krvi, promena na koži, preterane žeđi, svraba, crvenila, temperature…

OTOCI I IZRASLINE

MALAKSALOST, ANEMIJA I NAGLI GUBITAK TEŽINE

Ovi simptomi i znaci mogu biti povezani s ogromnim brojem patoloških ali i normalnih stanja. U svakom slučaju ukoliko simptomi potraju, potrebna je dalja dijagnostika.

autor:blic.rs foto:blic.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.