I vakcinisani mogu da dobiju korona virus

I vakcinisani mogu da dobiju korona virus

Efikasnost vakcina protiv COVID-19, koje su u upotrebi je vrlo visoka, što znači da veliki procenat vakcinisanih razvija imunitet koji ih štiti od bolesti.

Ipak, u praksi uvijek postoji mogućnost da neka osoba, koja je vakcinisana, ne uspije da razvije adekvatan imuni odgovor koji bi je u potpunosti zaštitio od infekcije i obolijevanja.

Ovo se češće dešava kod osoba koje imaju oslabljen imuni sistem zbog nekih bolesti ili terapije koju koriste ili je imuni sistem oslabio zbog starosti osobe.

Čak i u ovom slučaju, osobe ipak razviju određeni imunitet nakon vakcinacije, koji ih štiti barem od teškog oblika bolesti. Što znači, ako se i zaraze i razviju bolest, ona će biti blaža nego što bi bila da nisu vakcinisani, navode epidemiolozi.

Do sada je istražen efekat vakcine na smanjenje mogućnosti obolijevanja, ali nije u potpunosti istražen efekat na prenošenje virusa (iako su pojedini proizvođači već objavili rezultate studija koje govore da njihove vakcine značajno smanjuju i mogućnost prenošenja virusa).

Zbog toga epidemiolozi napominju da ne možemo biti sigurni da osobe koje su vakcinisane i time zaštićene od obolijevanja, ukoliko dođu u kontakt sa zaraženom osobom, ne mogu da prenose virus na svojoj sluznici na druge osobe.

Epidemiološke mjere prevencije poput nošenja maski i održavanja fizičke distance će biti neophodne još neko vrijeme, sve dok se vakcinacijom toliko ne poveća broj imunih osoba da dođe do značajnog smanjenja prenosa virusa u populaciji.

Nakon vakcinacije je potrebno da prođe izvjestan period da se razvije imunitet.

Ovaj period je različit za različite vrste vakcina, nakon nekih se imuni odgovor razvija brže, a nakon drugih nešto sporije.

Za „Sputnik V” je potrebno da prođe 15 dana nakon druge doze vakcine da bismo smatrali da je vakcina ispoljila svoj efekat, dok je za vakcinu proizvođača „Fajzer” ovaj period je sedam dana od druge doze.

Mr sc. dr Jela Aćimović

Specijalista epidemiologije

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske

 

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.