Komšija skinuo krov zgrade i ostavio stanare pod vedrim nebom: Od kiše ih štiti najlon!

Komšija skinuo krov zgrade i ostavio stanare pod vedrim nebom: Od kiše ih štiti najlon!

Stanari jedne zgrade na Čukarici mjesecima gledaju u nebo. Tačnije, od maja, kada je njihov komšija počeo nadziđivanje za koje nije imao dozvolu. Tada je skinuo krov i komšije ostavio pod vedrim nebom. Hoće li ih i nadležni ostaviti ili ima načina da se sve vrati u prvobitno stanje?

 

Stanari zgrade u Ulici Milana Šarca 2 u naselju Bele Vode već šest mjeseci nemaju krov. Od kiša ih štiti samo najlon. Jedan stan je već iseljen zbog vlage i buđi. Ni kod ostalih stanara situacija nije mnogo bolja.

Baka iz zgrade bez krova kaže da su voda i vlaga neizdrživi. „Ovo je sve otvoreno ovako, jer kad god otvorim miriše na vlagu, neki put ovde radim, pa ima i kujna da mi padne“, dodaje ona.

Kako je zgrada ostala bez krova

Njihov komšija Aleksandar Rakić kupio je stan u potkrovlju i riješio da sanira krov o svom trošku, tvrdi upravnik zgrade Boban Bogićević. Ali…

„Kao što se vidi ovdje, krenuo je da pravi dupleks, mi stanari smo sa njegove strane bili obaviješteni da će on da promijeni krov zato što je u lošem stanju, mi prosto nismo pravili nikakav problem“, dodaje Bogićević.

Nakon što su vidjeli da komšija proširuje potkrovlje i stavlja blokove, pozvali su građevinsku inspekciju koja je zatvorila gradilište, tvrdi Boban Bogićević. Međutim, tu tek počinju problemi, kažu stanari.

„Inspektor koji je zatvorio gradilište napisao je rješenje da on poruši ove dozitke i vrati u prvobitno stanje, ali poslije dvije nedjelje donosi novo rješenje gdje ne mora da vrati u prvobitno stanje, nego samo da poruši ove nadzitke koji stoje i sad je to tako“, objašnjava Bogićević.

Aleksandar Rakić nije želio pred kamere, ali je njegov advokat potvrdio da je krov bio u lošem stanju i da su im iz Opštine Čukarica rekli da dozvola za sanaciju krova nije potrebna.

U posljednjem rješenju koje je dobio, građevinska inspekcija nalaže samo da se nadzidani dio sa blokovima sruši, ali ne i da se krov vrati u prvobitno stanje, zbog toga što zgrada nije uknjižena, tvrdi Aleksandar Rakić.

Još kaže da niko poslije pečaćenja gradilišta ne smije da povrijedi pečat, jer to podrazumijeva krivičnu odgovornost, i da on već tri mjeseca od raznih institucija ne dobija odgovor na pitanje kako onda da sruši ono što je nadzidao.

Inspekcija ima preliminarni datum rušenja

Iz Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju kažu da je investitoru na ovoj adresi naloženo da ukloni izvedene radove na pretvaranju potkrovlja u sprat tako što će ukloniti nadzitke sa ulične i dvorišne strane.

„Gradska inspekcija ima preliminarni datum rušenja, a to je decembar tek, ali to je još mjesec dana, nama je to mnogo da čekamo“, kaže Bogićević.

Najvažnije im je da nadležni dozvole da se nadzidani dio što prije sruši, a oni su spremni da o svom trošku postave krov. Kako kažu, strahuju, jer stiže zima pa bi, zbog kiše i snijega, stanje u zgradi moglo ne bude još lošije.

(RTS)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.