Korona povećava rizik od razvoja depresije i moždanog udara

Korona povećava rizik od razvoja depresije i moždanog udara

Kod osoba zaraženih virusom korona u prethodnih šest mjeseci primijećen je povećani rizik od razvoja depresije, demencije, psihoze i moždanog udara, rekli su istraživači, javio je Bi-Bi-Si.

Kod jedne trećine pacijenata pojavile su se psihološke i neurološke tegobe, a rizik je pojačan ukoliko je pacijent primljen u bolnicu ili na jedinicu intenzivne njege.

Vjeruje se da su glavni razlozi posljedice stresa i činjenica da virus direktno utiče na mozak.

Britanski istraživači analizirali su elektronske medicinske dosijee više od pola miliona pacijenata u SAD i njihove šanse za razvoj jednog od 14 uobičajenih psiholoških ili neuroloških stanja, uključujući krvarenje u mozgu, moždani udar, Parkinsonovu bolest, demenciju, psihozu, Gilen-Bareov sindrom, promjene raspoloženja i anksioznost.

Anksioznost i promjene raspoloženja su najčešće dijagnoze među licima oboljelim od kovida 19, a vjeruje se da je razlog stres zbog same bolesti ili prebacivanja u bolnicu.

Moždani udar i demencija su najčešće posljedica bioloških procesa samog virusa ili reakcije organizma na samu infekciju.

Kovid 19 nije povezan sa povećanim rizikom od Parkinsonove bolesti ili Gilen-Bareovim sindromom.

Poređenjem grupe ljudi koji su imali kovid 19 sa dvije grupe, od kojih su u jednoj oboljeli imali grip, a u drugoj određene respiratorne infekcije, istraživači sa Univerziteta u Oksfordu zaključili su da je kovid 19 više povezan sa poremećajem rada mozga u odnosu na druge respiratorne bolesti.

Učesnici istraživanja birani su u skladu sa godinama, polom, etničkom pripadnošću i zdravstvenim uslovima kako bi bili što uporediviji.

Oboljeli su imali 16 odsto veću vjerovatnoću da će razviti psihološki ili neurološki poremećaj nakon kovida 19 u odnosu na druge respiratorne infekcije, a 44 odsto kada je riječ o ljudima koji se oporavljaju od gripa.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.